Amerikaanse verkiezingen op tv

Het moment van de waarheid is nabij voor presidentskandidaten Obama en Romney, en dus wemelt het de komende dagen van de Amerika-gerelateerde tv-programma's. Een overzicht van de interessantste uitzendingen tot de verkiezingen:

Obama: What Happened to Hope?

Zonda, BBC 2, 20.30 uur


Politiek journalist Andrew Marr maakt de balans op van de eerste termijn van president Barack Obama. Door middel van (soms met verborgen camera gefilmde) gesprekken met Obama's staf in het Witte Huis en andere directe medewerkers, brengt Marr in kaart in hoeverre Obama voldaan heeft aan de hoge verwachtingen die Amerika van hem had bij zijn aantreden.


Andere Tijden - Amerika aan het werk!

Zondag, Nederland 2, 21.20 uur


Tijdens de Democratische Conventie stelde president Obama dat Amerika de 'stoutmoedige en volhardende experimenten' van Franklin D. Roosevelt nodig heeft om er weer bovenop te komen. Maar hielp het overheidsingrijpen van Roosevelt in de jaren dertig nu echt, of verlengde het juist de crisis?


Tegenlicht - In Amerika met Geert Mak

Maandag, Nederland 2, 21.00 uur


In september verscheen het boekReizen zonder John, waarin Geert Mak verslag doet van zijn reis door Amerika in de voetsporen van de legendarische schrijver John Steinbeck. Met deze reiservaringen in het achterhoofd nodigde Tegenlicht Mak uit om aan de hand van oude en recente beeldfragmenten de stand van de Amerikaanse samenleving te analyseren. Wat staat er bij deze verkiezingen werkelijk op het spel voor Amerika? Wat is de Amerikaanse droom anno 2012, of wat zou deze moeten zijn?


Dockland - It's Iowa

Dinsdag, Canvas, 21.35 uur


In de roadmovie It's Iowa doorkruist de Vlaamse journalist Björn Soenens Iowa, de 'strijdstaat' waar belangrijke kiesmannen zijn te verdelen voor Obama en Romney. Onderweg ontmoet Soenens nieuwe daklozen, extreme Baptisten, wapenfreaks, oorlogsveteranen en mensen die failliet gaan aan ziektekosten. Hij volgt de campagne van een sheriff en wordt geconfronteerd met het lot van mensen zonder papieren.


Amerika kiest

Dinsdag, Nederland 2 en 1, 22.00 uur


Dinsdag is het dan eindelijk zover, en de NOS is er vanaf tien uur 's avonds live bij. De uitzending, achtereenvolgens op Nederland 2 en Nederland 1, loopt door tot in de vroege ochtend, wanneer de winnaar zijn acceptance speech zal houden.


Rob Trip is de centrale presentator van de avond, correspondent Eelco Bosch van Rosenthal is het eerste aanspreekpunt voor achtergronden en duiding. Astrid Kersseboom zal de uitslagen tonen op het touchscreen van de NOS. Herman van der Zandt is aanwezig bij de President's Night in de Melkweg in Amsterdam.


Vanuit de VS komt het verslag van Twan Huys (in New York), Tom Kleijn (in Chicago bij de Democraten) en Wouter Zwart (in Boston bij de Republikeinen).


Verkiezingen VS: Obama vs. Romney

Dinsdag, RTL 4, 23.00 uur


Suzanne Bosman presenteert namens RTL Nieuws een live uitzending op de verkiezingsavond, en schakelt veelvuldig met VS-correspondent Erik Mouthaan voor de laatste stand van zaken. Maar RTL gaat niet zoals de NOS de hele nacht door: de uitzending duurt tot middernacht. Om 6:00 uur neemt Rick Nieman het stokje over met een uitgebreid ochtendprogramma. Joris Henquet


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden