Nieuws Verenigde Staten

Amerikaanse veiligheidsadviseur: troepen VS alleen weg uit Syrië als Turkije veiligheid Koerden garandeert

De Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton stelde zondag dat de Verenigde Staten haar troepen alleen uit Syrië terugtrekken als Turkije de veiligheid van garandeert van de Koerdische YPG-milities – een bondgenoot van de Amerikanen in de strijd tegen Islamitische Staat.

De Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton. Beeld AP

Volgens persbureau AP vinden er volgende week onderhandelingen plaats met Turkije over het lot van de Koerden. Turkije ziet deze Koerdische milities als een verlengstuk van de PKK, en dus als terroristische organisatie. Gevreesd wordt dat zij, als de Amerikanen daadwerkelijk uit het gebied vertrekken, het doelwit zullen worden van een Turks offensief om hen uit het noorden van Syrië te verjagen.

Bolton, die op dit moment op reis is in Israël en Turkije, stelt nu dat hij er in gesprekken met de Turkse president Erdogan op zal staan dat de Koerden beschermd zullen worden. ‘De troepen die met ons hebben gevochten, mogen niet in gevaar komen’, zei Bolton.

Onverwachts

De Verenigde Staten hebben momenteel zo’n tweeduizend militairen in Syrië, om er IS te bestrijden en om de lokale veiligheidsdiensten op te leiden. Half december kondigde Trump onverwachts aan de Amerikaanse troepen snel te willen terugtrekken. Dat gebeurde tegen het advies van de legerleiding in.

De Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis nam uit onvrede zelfs ontslag. Hij vreest dat de VS met het vertrek van de Amerikaanse troepen alle invloed op de gebeurtenissen in Syrië zullen verliezen. Volgens Mattis krijgen Rusland en Iran dan vrij spel in het gebied. Maar president Trump heeft altijd sterke bedenkingen gehad tegen de aanwezigheid van Amerikaanse troepen in Syrië, Irak en Afghanistan, die volgens hem veel te veel geld en levens heeft gekost.

‘Trump laat bondgenoten in de kou staan’

President Trump meent dat alle Amerikaanse militairen in Syrië terug naar huis kunnen keren. Directeur Midden-Oosten van de International Crisis Group in Brussel Joost Hiltermann denkt dat Trump de tegenstanders van de VS op deze manier in de kaart speelt. 

Trump heeft alleen nog loyalisten om zich heen

Met het opstappen van defensieminister Jim Mattis is ook de laatste van de zogeheten volwassenen uit het kabinet van Donald Trump verdwenen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.