Amerikaanse truc voorkomt hogere waterprijs

De Nederlandse water- en zuiveringsschappen proberen met een Amerikaanse belastingconstructie een verdere stijging van de zuiveringslasten voor de burger te beperken....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De schappen verkopen - op papier - hun installaties aan een Amerikaans bedrijf. Het zuiveringsschap huurt de apparatuur vervolgens weer terug. Het is volgens de UVW voor het eerst dat een overheid, wat een waterschap is, van een dergelijke sale and lease back-constructie gebruik maakt.

Voor de zuiveraars geldt als voordeel dat zij in een keer een flink bedrag, soms tientallen miljoenen gulden, gestort krijgen. De Amerikanen kunnen het aankoopbedrag in eigen land vervolgens van de winstbelasting aftrekken.

De water- en zuiveringschappen hebben het geld hard nodig. Door nieuwe wetgeving moet 75 procent van het stikstof en fosfaat uit het afvalwater verwijderd worden. Dit vergt grote investeringen waarbij in veel gevallen een compleet nieuwe installatie moet worden gebouwd. Burgers en bedrijven draaien voor de kosten op. 'Met deze constructie willen we de stijgende kosten voor de burgers verminderen', aldus een dijkgraaf.

Het ministerie van VROM noemt deze constructie legaal. Een groot aantal van de waterschappen maakt inmiddels al gebruik van de belastingconstructie. Vergeleken met een traditionele lening wordt met deze truc een rendementsvoordeel van 4 procent behaald, aldus B. van Gils, belastingadviseur van Moret Ernst & Young. Maar een aantal waterzuiveraars kan geen gebruik maken van de constructie. 'Als waterschap moet je toch een bepaald volume hebben wil dit systeem wat opleveren.' De 'gigantische' advocatenkosten en het verkrijgen van de benodigde documenten noemt hij als oorzaak.

Een aantal schappen dreigt daardoor niet van het voordeel gebruik te kunnen maken. Daardoor zouden de tarieven van de verschillende waterschappen sterk uiteen kunnen gaan lopen. Van Gils: 'Ik verwacht dat een aantal waterschappen zal gaan samenwerken of fuseren om toch van deze constructie gebruik te kunnen maken.'

Volgens een woordvoerder van de UVW is er al sprake van een fusiegolf onder de waterschappen. Het lopende jaar zijn er al elf fusies bij de organisatie aangemeld. 'Schaalvergroting is aan de orde van de dag. Vier jaar geleden waren er nog ruim 135 waterschappen .' Waterschap Groot Salland fuseerde in januari uit een zestal waterschappen. 'Wij kunnen nu aan een dergelijke constructie meedoen. Binnenkort gaan we daarover praten.' Het komende jaar stijgt het zuiveringstarief van Groot Salland nog met 4,7 procent.

De zuiveringsbedrijven willen volgens Van Gils wel de zeggenschap over 'de eigen toko' behouden. Maar dat is ook geen enkel probleem, meent hij. 'De Amerikanen zijn alleen geïnteresseerd in het belastingsvoordeel dat zij er mee kunnen behalen. De bedrijfsvoering is hierbij niet van belang.'

De tarieven van de verschillende waterschappen - 66 in Nederland, waarvan 28 met zuiveringsinstallatie - lopen al uiteen. Voor een huishouden kan dat volgens de UVW per jaar variëren van 225 gulden tot ruim 350 gulden. 'Dat kan liggen aan de vervuiling in het gebied, de grootte van het waterschap en de efficiency', aldus een zegsman .

Aan de basis van de belastingtruc ligt een Amerikaanse wet uit 1984. Deze Pickle and Dole-wet is bedoeld om investeringen door het Amerikaanse bedrijfsleven te stimuleren. Dat geldt ook voor bedrijven die in het buitenland investeren. Ook het feit dat de installaties meteen worden terugverhuurd lijkt voor de Amerikaanse overheid geen bezwaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden