Amerikaanse topsporters tegen homofobie

De tolerantie voor homoseksualiteit is snel aan het toenemen in de Amerikaanse topsport. Steeds meer managers, spelers en sponsors zeggen te verwachten dat de eerste gay sporter op korte termijn uit de kast zal komen, geholpen door het veranderende klimaat in de VS.

VAN ONZE CORRESPONDENT DIEDERIK VAN HOOGSTRATEN

LOS ANGELES - Deze week bleek opnieuw dat de homofobie afneemt - althans in het voetbal, een relatief kleine sport in de VS. De Californische aanvaller Alan Gordon werd voor drie wedstrijden geschorst omdat hij een tegenstander tijdens een live uitgezonden wedstrijd voor faggot had uitgemaakt: 'vuile homo'.

In de vier grote profcompetities - honkbal, basketbal, American football en ijshockey - is nog niet één mannelijke speler voor zijn andere geaardheid uitgekomen. De topsport heeft geen reputatie als een veilige omgeving voor homoseksuelen. Veel spelers zijn diep religieus. In de stadions en kleedkamers zijn neerbuigende termen als faggot en so gay gewoon.

Maar sinds kort buigt het Hooggerechtshof zich over het homohuwelijk. Volgens een groeiend aantal Amerikanen zijn gelijke rechten onvermijdelijk voor de 'LGBT'-gemeenschap (lesbiennes, gays, biseksuelen en transseksuelen). Deze nieuwe meerderheid telt veel jongeren en sportliefhebbers.

De ijshockeycompetitie NHL maakte kort geleden bekend actief samen te werken met You Can Play, een stichting die discriminatie in de sport bestrijdt. Nieuwe spelers zullen 'tolerantietraining' krijgen, terwijl gay spelers steun kunnen verwachten. Coaches in de NHL zeggen dat de openheid in hun wereld voortkomt uit de Europese afkomst van veel spelers.

Nadien hebben ook de managers van de basketballiga NBA en de American Footballcompetitie NFL zich geuit tegen discriminatie. David Stern van de NBA zegt dat er al banden zijn met het Gay, Lesbian and Straight Education Network, een onderwijsstichting. De NBA bestraft homohaat niet, maar 'we maken onze zienswijze duidelijk aan spelers die onfatsoenlijke taal uitslaan', aldus Stern.

Het is nog uitzonderlijk wanneer een Amerikaanse profsporter zijn geaardheid bekendmaakt, zoals de voetballer Robbie Rogers onlangs deed. Hij stopte meteen met voetballen in de Britse Premier League. 'Mijn geheim is weg', schreef hij op zijn site. 'Ik ben een vrij man, en kan mijn leven leiden zoals mijn schepper het heeft bedoeld.'

De sportcultuur is wel aan het veranderen en heteroseksuele sporters nemen het voortouw. Bokser Floyd Mayweather heeft op Twitter gezegd achter het homohuwelijk te staan. De nog altijd geliefde oud-basketbalsper Earvin ('Magic') Johnson steunt onomwonden zijn zoon E.J., die onlangs naar buiten kwam als gay. Als speler hielp Johnson om het stigma rond aids weg te nemen. Hij was de eerste vedette die bekendmaakte dat hij hiv had.

De American-footballspeler Brendon Ayanbadejo uit Californië is een officieuze woordvoerder voor tolerantie geworden. Hij gaf onlangs een interview aan CNN. In navolging van president Obama zei Ayanbadejo de emancipatie van gays als 'de burgerrechtenkwestie van onze tijd' te zien; een referentie aan de strijd voor raciale gelijkheid.

In overleg met de clubs wil hij spelers uit diverse sporten samenbrengen, zodat zij mogelijk gezamenlijk uit de kast komen. Het sportmerk Nike heeft al laten weten dat de eerste homoseksuele profatleten op steun - en sponsordollars - kunnen rekenen.

Dat er wordt gespeculeerd over zijn eigen geaardheid, schijnt Ayanbadejo niet te deren. Hij was begin dit jaar een van de drie footballprofs die het Hooggerechtshof in een openbare brief opriep om het Californische verbod op het homohuwelijk terug te draaien. Ook tien ijshockeyers ondertekenden de brief. Opvallend: niet één honkballer durfde zich bij hen te voegen.

De kritiek dat de honkbalbond MLB achterloopt is opvallend. Het honkbal heeft net gevierd dat de eerste zwarte speler - Jackie Robinson van de Brooklyn Dodgers - op 15 april 1947 zijn debuut maakte. Daarmee viel de 'kleurbarrière' voor Afro-Amerikanen in de topsport weg; een soortgelijke, progressieve houding ontbreekt nu.

Ayanbadejo, die zwart is, voert de druk op het honkbal intussen op. 'Ik vecht voor LGBT-rechten zoals Branch Rickey destijds voor de mijne vocht.' Rickey was de honkbalmanager van de Dodgers, die Jackie Robinson ondanks fel verzet in de profliga liet spelen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden