Amerikaanse topdiplomaat Kennan overleden

De Amerikaanse topdiplomaat en historicus George Kennan is op 101-jarige leeftijd overleden. Hij gold als belangrijk architect van het Amerikaanse beleid na de Tweede Wereldoorlog om de macht van de Sovjetunie in te dammen....

ANP

Onder het pseudoniem X waarschuwde Kennan in 1947 in een uiterst invloedrijk artikel voor de expansiedrang van Moskou, die ten koste zou gaan van het Westen. Tijdens de Koude Oorlog uitte hij geleidelijk steeds meer kritiek op de harde opstelling van Washington jegens de Sovjetunie.

Kennan stierf donderdag in zijn woning in Princeton, meldde de Amerikaanse krant Washington Post vrijdag.

Kennan, die Russische geschiedenis had gestudeerd, werkte van 1926 tot 1953 in de buitenlandse dienst. Hij gold tijdens zijn jaren op Buitenlandse Zaken als dé autoriteit inzake de Sovjetunie.

In het artikel uit 1947 wilde hij de expansiedrang van Moskou tegengaan door een aanpak voor van vooral economische en politieke druk, maar met ook een militair element. Hij noemde zijn beleid containment (expansiebeperking, machtsindamming) en het bleef de leidraad van Washingtons beleid in Iran, de Filipijnen en het Verre Oosten.

Ondanks zijn invloed voelde Kennan zich niet echt thuis in puur politieke zaken, hij stelde zich doorgaans op als buitenstaander. Kennan weigerde te lobby'en voor het Marshall-plan, het hulpprogramma dat de economie van West-Europa er na de Tweede Wereldoorlog weer bovenop moest helpen. 'Ik ben een diplomaat, geen verkoper', zei hij daarover. Een Amerikaanse ambassadeur in Moskou zei ooit dat Kennan een man was 'die Rusland begreep, maar niet de Verenigde Staten'.

Kennan was ook ambassadeur in Moskou (begin jaren '50) en Joegoslavië (begin jaren '60). In 1989 kreeg hij Amerika's hoogste onderscheiding voor burgers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden