Amerikaanse topbankier Bill Browder bij verstek veroordeeld tot 9 jaar strafkamp in Rusland

Een Russische rechtbank heeft Bill Browder, de topman van het beleggingsfonds Hermitage Capital Management, vrijdag bij verstek veroordeeld tot negen jaar strafkamp wegens fraude en belastingontduiking. Browder is al jaren verwikkeld in een strijd met de Russische autoriteiten, die hij verantwoordelijk stelt voor de dood van zijn advocaat Sergej Magnitski.

Bill Browder op het World Economic Forum from Cologny Beeld null
Bill Browder op het World Economic Forum from Cologny

Browder woont op dit moment in Groot-Brittanië en was niet aanwezig bij de rechtszaak.

Magnitski werd in 2008 gearresteerd, nadat hij op het spoor was gekomen van een fraudezaak waarbij belastingambtenaren 230 miljoen dollar wegsluisden via drie dochterondernemingen die ze van Browders succesvolle beleggingsfonds hadden afgepakt. In plaats van de betrokken ambtenaren werd Magnitski aangeklaagd wegens belastingfraude. Hij overleed een jaar later in de beruchte Boetyrka-gevangenis in Moskou. Een onderzoek wees later uit dat de 37-jarige advocaat was mishandeld en onvoldoende medische zorg had gekregen.

Op aandringen van Browder kondigden de Verenigde Staten in 2012 in het kader van de Magnitski Wet sancties af tegen een reeks Russische functionarissen die betrokken waren bij de fraudezaak en de dood van Browders advocaat. Ook andere landen troffen sancties tegen Rusland wegens de Magnitski-zaak. Later voegden de VS nog een reeks kopstukken aan de sanctielijst toe, onder wie president Ramzan Kadyrov van Tsjetsjenië. Kadyrov, een vertrouweling van president Poetin, wordt beschuldigd van marteling, ontvoering en andere wreedheden.

Browder noemde het vonnis vrijdag een 'teken van Poetins wanhoop over de golf van Magnitski-sancties die zich over de wereld uitbreidt'. Browder: 'Poetin is er niet in geslaagd de Magnitski-wetten tegen te houden en nu zet hij alles op alles om mij te verhinderen ook in nieuwe landen campagne te voeren.'

Vier jaar geleden werd Browder ook al veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf wegens 'belastingontduiking op grote schaal'. Ook Magnitski, toen al vier jaar dood, kreeg in dat proces postuum een celstraf opgelegd, een unicum in de Russische rechtspleging.

Browder zelf vertoont zich niet meer in Rusland, maar de Russische openbaar aanklager Michaïl Renitsjenko zei vrijdag dat de autoriteiten niet zullen rusten tot hij aan Rusland wordt uitgeleverd. Interpol weigert echter een internationaal arrestatiebevel tegen de Brits-Amerikaanse zakenman uit te vaardigen, omdat het in de ogen van Interpol om een politieke zaak gaat.

In het kader van de jacht op de verdwenen miljoenen van Hermitage Capital Management legde de Nederlandse justitie onlangs beslag op drie miljoen euro aan tegoeden van het Russische bedrijf Prevezon, dat verdacht wordt van het witwassen van een deel van de gestolen 230 miljoen dollar van Browders beleggingsfirma. Pikant is dat de Russische advocate van Prevezon, Natalja Veselnitskaja, vorig jaar een ontmoeting had met de zoon van Donald Trump, toen nog kandidaat voor het Witte Huis. Daarbij ging het onder meer over het opheffen van de Magnitski-sancties tegen Rusland. Veselnitskaja zou ook belastende informatie over Hillary Clinton hebben aangeboden, maar dat wordt door Trumps zoon ontkend.

De Russische advocate van Prevezon, Natalja Veselnitskaja, had vorig jaar een ontmoeting met de zoon van Donald Trump Beeld null
De Russische advocate van Prevezon, Natalja Veselnitskaja, had vorig jaar een ontmoeting met de zoon van Donald Trump

Een speurtocht naar de miljoenen uit de Russische staatskas
Russische ambtenaren stelen in 2007 230 miljoen dollar uit de staatskas. Ze gebruiken bedrijven van Bill Browder als dekmantel. Wat volgt, is een steekspel met rollen voor het Kremlin, de Trump-clan en Nederland. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden