Amerikaanse tiener met 'rijkeluisziekte' Affluenza krijgt alsnog twee jaar cel

Ethan Crouch, de Amerikaanse tiener die eerder niet de cel in hoefde omdat hij de 'rijkeluisziekte' Affluenza heeft, moet alsnog twee jaar de gevangenis in. Dit heeft een Amerikaanse rechter in Fort Worth woensdag bepaald. Couch reed in 2013 in Texas stomdronken vier mensen dood.

Redactie
Ethan Couch Beeld ap
Ethan CouchBeeld ap

Hij ontsprong destijds de dans omdat zijn raadsman de jeugdrechter ervan wist te overtuigen dat de tiener niet verantwoordelijk was voor zijn daden. Volgens een psycholoog zou Couch lijden aan de 'rijkeluisziekte' Affluenza: hij was zo rijk en verwend dat hij het verschil tussen goed en kwaad niet meer kon zien.

De Amerikaanse tiener kreeg dus geen cel, alleen een voorwaardelijke straf van tien jaar. In de publieke opinie en onder deskundigen was scherpe kritiek op het vrijlaten van Couch. De zaak was exemplarisch voor het verschil in behandeling van arme en rijke burgers in het rechtssysteem, vond men.

Woensdag besliste rechter Wayne Salvant dat Couch alsnog een tijd achter de tralies verdwijnt. 'Je komt vandaag de gevangenis niet uit', zei de rechter tegen de 19-jarige jongen. Couch moet 180 dagen zitten voor elk slachtoffer die hij destijds heeft doodgereden. Dat betekent dat hij bijna twee jaar de cel in moet.

Couch had eind vorig jaar de voorwaarden van zijn proeftijd, die hem verboden te drinken, drugs te gebruiken en auto te rijden, geschonden. Op YouTube verscheen een filmpje waarop Couch leek alcohol te drinken op een feestje. Daarop verbrak Couch zijn verplichte contact met zijn reclasseringsambtenaar en vluchtte samen met zijn moeder naar Mexico.

Couch en zijn moeder werden elf dagen later in de Mexicaanse badplaats Puerto Vallarta opgepakt, nadat hij met zijn mobiele telefoon een pizza had besteld. Vervolgens werden de voortvluchtige tiener en zijn moeder aan de VS uitgeleverd. Sindsdien zat Couch in voorlopige hechtenis.

Moeder riskeert ook straf

Het is onduidelijk is of de tijd die Couch in voorarrest heeft gezeten sinds zijn uitlevering door Mexico afgetrokken wordt van zijn straf. Wel verklaarde rechter Salvant dat Couch als hij zijn straf heeft uitgezeten de voorwaarden van zijn eerder opgelegde proeftijd (tien jaar geen drank, drugs en autorijden) alsnog moet nakomen. Mocht Couch die voorwaarden als volwassene, dus na zijn 21ste, schenden, kan hij voor maximaal 40 jaar achter de tralies verdwijnen. Tien jaar voor elk slachtoffer dat hij doodreed.

Couch' advocaten hebben twee weken de tijd om tegen de rechterlijke uitspraak in beroep te gaan.

Overigens riskeert de moeder van Couch ook nog een celstraf. Tonya Couch hangt een mogelijke veroordeling van twee tot tien jaar cel boven het hoofd voor het 'helpen van een voortvluchtige crimineel'. In afwachting van een uitspraak heeft zij momenteel huisarrest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden