Nieuwse-sigaretten

Amerikaanse supermarktketen Walmart stopt met verkoop e-sigaretten

Walmart, de grootste supermarktketen in de Verenigde Staten, doet de e-sigaret in de ban. Het bedrijf liet vrijdag weten dat het stopt met de verkoop van e-sigaretten in al zijn Amerikaanse vestigingen.

Een man rookt een e-sigaret. Beeld AP
Een man rookt een e-sigaret.Beeld AP

Het besluit volgt op een reeks meldingen van de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten over ‘e-rokers’ die ernstige longziekten hadden opgelopen, in acht gevallen zelfs dodelijk.

Het Amerikaanse gezondheidscentrum CDC meldde deze week dat het aantal gevallen van longziekten die vermoedelijk verband houden met vaping in de VS is opgelopen tot 530. Donderdag meldde het CDC dat er een achtste patiënt was overleden als gevolg van vaping-gerelateerde longklachten. Vorige week maakte president Trump bekend dat zijn regering de verkoop van e-sigaretten met een smaakje wil verbieden. Hij wil dat alleen e-sigaretten die echt naar tabak smaken nog mogen worden verkocht.

De e-sigaret werd een jaar of zes geleden geïntroduceerd als een gezond alternatief voor de kankerverwekkende gewone sigaretten, maar ook toen al waarschuwden de gezondheidsautoriteiten dat er ook het roken van e-sigaretten schadelijke gevolgen kan hebben.

Ook in enkele Amerikaanse staten, waaronder New York en Michigan, wordt al gewerkt aan een verbod op de verkoop van dampers met een smaakje. Eerder had Walmart de minimumleeftijd voor tabaksproducten al verhoogd tot 21 jaar en tegelijk e-sigaretten met een fruitsmaak in zijn winkels uit de handel genomen.

Vermoedelijk speelt bij het besluit van Walmart om de e-sigaret uit zijn assortiment te halen ook de angst voor mogelijke schadeclaims een rol. In de VS lopen al enkele rechtszaken tegen de producenten van dampers. Deze maand dienden drie jongeren uit New Jersey een schadeclaim in bij de maker van de populaire Juul, die goed is voor 50 procent van de Amerikaanse markt voor e-sigaretten. De drie klagen dat zij al op jonge leeftijd verslaafd waren geraakt aan Juul. Volgens hen hebben de ‘misleidende’ verkooppraktijken van het bedrijf geleid tot een ‘epidemie’ van mensen die verslaafd zijn geraakt aan e-sigaretten. Van 2017 tot 2018 steeg het aantal middelbare scholieren dat e-sigaretten gebruikt met liefst 78 procent, zeggen zij.

Winkelbedrijven die nu e-sigaretten verkopen beginnen bang te worden dat zij, als zij zich niets van de waarschuwingen aantrekken, enorme claims tegen zich zullen krijgen, net als bij de tabaksindustrie gebeurde. Die claims kostten de Amerikaanse tabaksfabrikanten bijna 150 miljard euro. Een ander afschrikwekkend voorbeeld zijn de miljardenclaims die de laatste tijd zijn ingediend bij de makers en distributeurs van oxycodon en andere zeer krachtige pijnstillers die in de VS hebben geleid tot een ware opiaten-epidemie. Volgens cijfers van de overheid sterven als gevolg daarvan in de VS dagelijks gemiddeld 130 mensen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden