Amerikaanse studenten

Ik dacht altijd dat ik hard werkte en ik geloofde dat ik zover was gegaan als kon. Maar ik heb me vergist....

Kader Abdolah

Het is een voorrecht om een tijdje het studentenleven in Amerika mee te mogen maken. Ik heb de Amerikaanse reservaten van macht, techniek, innovatie, politiek, kunst en wetenschap gezien; de allerslimste studenten dus. Ze werken zo hard, ik heb het nergens eerder meegemaakt. Ze wonen allemaal op de campus en doen slechts een ding, dag en nacht leren. De universiteitsbibliotheken zijn 24 uur per dag geopend en altijd overvol.

De studenten brachten me in verlegenheid. Ik ging in de bibliotheek zitten, met hen, naast hen, zij leerden, ik schreef, zij leerden, ik herschreef, zij leerden, ik las, maar ze wilden niet ophouden. Als ze moe waren, legden ze hun hoofden op hun laptop en deden een dutje of ze gingen even op de gang, op de bank of in de vensterbank liggen. Ze haalden een bakje koffie en studeerden verder.

De crisis, het niveau van de universiteit, ouders die onder zware financiële druk staan en het collegegeld dat in een klap 30 procent omhoog is gegaan, zetten hen onder enorme druk. Om die redenen doen zij alles om maar niet te zakken, om maar niet te vallen.

Cornell University in Ithaca is een van de mooiste, grootste en duurste universiteiten van Amerika. Er wonen zo’n 40 duizend studenten op die indrukwekkende campus waar Nabokov ooit zijn Lolita geschreven heeft. Toen ik daar was, was het examentijd; de stress was zo hoog dat de studenten bijna niet meer sliepen.

Vroeg in de morgen zag ik bij de hoge brug een paar bewakers staan en in de bibliotheek was iedereen onrustig. ’s Middags legden de studenten individueel bloemen op de brug. De nacht ervoor waren twee studenten van de hoge brug in de vallei gesprongen en de rivier had hen meegenomen. Ze hadden het afzonderlijk gedaan, maar hadden beide hun laptop op de brug achtergelaten.

Een dag was het stil op de campus. Onverwacht kwam toen de lente en brak de feestelijke St. Patrick’s Holiday aan. De studenten kleedden zich in het groen en, hoewel alcohol op de campus verboden was, hoorde je de flessen overal, vergezeld van ritmische levendige muziek.

Ik werkte samen met die slimme studenten, met hen die later een wandeling op Mars gaan maken, die iets gaan uitvinden, dat nog wonderbaarlijker is dan het internet van nu, die naar de voetsporen van God zullen teruggaan, nieuwe formules in de wiskunde zullen bedenken en grootse films gaan maken.

Later in de week was het druk in de innovatieruimte van de campus. De studenten hadden zich een beetje opgemaakt, ze waren vrolijk, ze lachten. Ze gingen de nieuwe iPad bewonderen. Er lagen honderd nieuwe schitterende iPads als grote juweelstenen op de ronde tafels en de studenten en ik mochten ze uitproberen. De studenten fluisterden, giechelden, discussieerden en bewonderden hun nationale product.

Ik heb de reservaten van de Amerikaanse macht, kunst, wetenschap en schoonheid gezien. Ik voel me goed. Ik dank het leven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden