Amerikaanse steden

New York is bij beiden favoriet. En ook voor Washington, Boston en San Francisco hebben ze allebei een zwak. Maar verder lopen de voorkeuren uiteen....

CHARLES GROENHUIJSEN; PAUL BRILL

Charles Groenhuijsen

1. New York, NY. Met stip op 1. De stad die als een loden jas om je heen hangt. Zwaar maar behaaglijk. De stad waar je tot zonsopgang in The Village in sing-along cafés schunnig verbasterde musical-hits kunt meezingen, de volgende ochtend cappuccino en warme broodjes nuttigt in Café Bianco op 2nd Av. of in Reggio op McDougal St.; waar je 's middags een beetje bijgekomen door Central Park slentert en even aansteekt bij The Met., Guggenheim of de veel onbekendere maar oh zo genoeglijke Frick Collection.

2. Chevy Chase, Maryland. Met de charme van de gelijknamige acteur. In 'onze' straat zijn alle Amerikaanse films van de laatste vijftig jaar opgenomen: een brede asfaltstoep, vrijstaande houten huizen met porch en schommelbank, eekhoorntjes in het gras en de krantenjongens gooien het ochtendnieuws met een sierlijke boog in de tuin. En naast en tegenover ons Amerikanen die de bewering ontzenuwen dat ze allemaal oppervlakkige, volgevreten Couch Patatoes zijn.

3. Washington DC. Als NY Amsterdam is, is Washington Den Haag. Hoewel. Geef mij maar The Mall in plaats van het Malieveld. Geen Babylon, CS of poffertjeskraam maar Witte Huis, Capitol Hill en The Smithsonians. Wat een ruimte zo midden in de stad. . . op 4 juli zit je er met minstens een miljoen anderen in de klamme zomerhitte vreedzaam te genieten van het nationale vuurwerk.

4. Kalispell, Montana. Nooit van gehoord? Je kunt er skiën in de uitlopers van de Rockies. En verder? Niks. Er gebeurt helemaal niks, maar het heeft de charme van Amerika 100 jaar geleden. Small City, Great Outdoors. Elke stad krijgt de boekwinkel die zij verdient. Hier een grote afdeling over die Outdoors. Maar liefst twee lange planken met berenboeken. Een hele plank over de zwarte beer en een even grote collectie over de bruine. . .

5. en 6. Boston, Mass., en San Francisco, Cal. Die twee samen? Jawel, omdat het beide verkwikkende wijkplaatsen zijn voor de Europeaan die zich heel even wil dompelen in iets wat een tikkie Europees ruikt. Een café met kranten, een straat met rijtjeshuizen en boekwinkels met een grote collectie, maar ietsje minder berenboeken dan in Kalispell.

7. New Orleans, La. Als het Sin City is ben ik kennelijk dol op zondigheid. Jammer dat je die eigenschap het hele jaar deelt met een onafzienbare stroom 'mede-zondaars'.

8. Williamsburg, Va. Amerika's Nationale Open Lucht Museum. Je moet je als niet-Amerikaan af en toe in je arm knijpen. De Amerikanen praten over gebeurtenissen van 200 jaar terug alsof het bijkans prehistorie is. Mijn vrouw wekte vaak ongeloof als ze vertelde in een huis uit de zeventiende eeuw te hebben gewoond.

9. Las Vegas, Nev. Al de derde bestemming uit de toeristen Top-10. Zo'n stad waar veel Nederlanders - neus in de lucht - van zeggen: 'Wel leuk, maar ook erg Amerikaans.'

10. Airport, USA. Er woont in deze denkbeeldige maar oer-Amerikaanse stad een vlottende bevolking van minstens een miljoen mensen. Te lang wachtend op onnodig vertraagde, te oude toestellen met te sjagrijnige stewardessen met eten waarvan een boze passagier eens in wanhoop uitriep: 'Ma'm, this food had already been eaten.' Ik neurie altijd maar wat met John Denver: 'I'm leaving on a jetplane, don't know when I'll be back again.'

Paul Brill

1. New York

2. Chicago

3. Los Angeles

4. Portland

5. Washington

6. Boston

7. San Francisco

8. Seattle

9. Baltimore

10. Cleveland

1. Je kunt naar het Guggenheim of het Metropolitan, je kunt het World Trade Center op of de Empire State Building, je kunt Bloomingdales of Macy's afgrazen, je kunt naar de opera in het Lincoln Center of een musical in het Shubert Theatre, maar het heerlijkste in New York blijft toch uren dwalen door de stad en dan neervallen in zo'n onverwoestbare diner, waar de ober ongeduldig met zijn vingers begint te trommelen als je niet aanstonds een keus weet te maken uit de duizend gerechten op het menu, die allemaal binnen vijf minuten door de keuken worden opgeleverd.

2. Aardser, om niet te zeggen Amerikaanser dan New York, Washington of Los Angeles en tegelijk architectonisch het interessantst. Ook hier moet veel worden gelopen, bij voorkeur in het gezelschap van een gids van de Chicago Architecture Foundation.

3. Eindelijk de auto in. Dat moet hier wel, anders kom je nergens. Veel Europeanen hebben een hekel aan deze 'verzameling suburbs op zoek naar een centrum', maar ik ben er aan verslingerd. L.A. is het prototype van de 'bewegende stad', waar het zwaartepunt om de zoveel tijd weer ergens anders ligt. Ook in andere opzichten heerst een onbeschaamde trendiness, die hevig op mijn lachspieren werkt. Can I have a double decaf espresso with a twist of lemon, please?

4. Niet het provinciaaltje in Maine, maar het - nog steeds relatief onbekende - juweel in Oregon. Weldadige mengeling van Europese ongedwongenheid en Aziatische nijverheid. In de Willamette River zwemt weer zalm. Dierbare herinnering aan de vertroetelende service in hotel The Heathman.

5. De gaten in het wegdek van Pennsylvania Avenue worden steeds groter, drie blokken voorbij het Witte Huis bivakkeren de daklozen, en Kennedy had beslist gelijk toen hij Washington karakteriseerde als een oord met 'Noordelijke charme en Zuidelijke efficiëntie'. Maar de republikeinse grandeur blijft aanstekelijk.

6. Van de grote Amerikaanse steden heeft Beantown de meeste historie, en die wordt met veel zorg omgeven. We are a great city of firsts, pochen de Bostonians: de eerste krant, de eerste universiteit, de eerste ondergrondse, de eerste openbare bibliotheek, de eerste kerstkaart.

7. Vroeger zou ik San Francisco hoger hebben geplaatst. De stad lijdt evenwel aan het euvel dat zich nog heviger voordoet in New Orleans en San Antonio: te veel toeristen. Niettemin heeft Frisco nog steeds de leukste Chinatown.

8. Zo'n beetje een op de twee Amerikaanse films speelt zich tegenwoordig af in Seattle. Tot en met Disclosure. De plaatselijke actiegroep KBO (Keep the Bastards Out - de ellendelingen in kwestie zijn de Californiërs die op zoek zijn naar een rustiger leefomgeving) heeft dus een veer moeten laten. Maar men is er wel in geslaagd veel Amerikanen te doen geloven dat het hier bijna altijd regent. Het mooiste uitzicht op de stad heb je vanaf de boot die naar de andere kant van de Puget Sound vaart.

9. In Washington halen ze hun neus op voor Baltimore, maar dat is kouwe kak. Een rijk geschakeerde stad met een fraai gerenoveerde, levendige Inner Harbor.

10. Veel vergane glorie. De stad voert een heroïsche strijd tegen de verloedering. Hier had dus ook Philadelphia of St. Louis kunnen staan. Maar Cleveland heeft het beste orkest en de antiekste winkelgalerij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden