Amerikaanse stagiairs krijgen gewoon loon

Zevenduizend stagiairs lijken alsnog salaris te krijgen voor het werk dat ze hebben uitgevoerd bij Condé Nast, de grote Amerikaanse uitgever van modebladen als Vogue en Vanity Fair. Een rechtbank in New York heeft voorlopige goedkeuring gegeven voor een schikking van de rechtszaak tussen de stagiairs en het bedrijf.

Joost van der Meer
Screenshot uit de film 'the devil wears Prada', waarin de competitieve wereld van de modebladen in beeld wordt gebracht. Beeld anp
Screenshot uit de film 'the devil wears Prada', waarin de competitieve wereld van de modebladen in beeld wordt gebracht.Beeld anp

Dat bericht persbureau Reuters. De uitgever zal in totaal 5,8 miljoen dollar aan vergoedingen uitbetalen, variërend van 700 tot 1900 dollar per persoon. De stagiairs, die naar eigen zeggen soms 14 uur per dag werkten en daarvoor minder dan 1 dollar per uur ontvingen, lieten bij monde van hun advocaat weten tevreden te zijn met de schikking.

De stagiairs voerden bij Condé Nast hetzelfde werk uit als 'gewone' werknemers, zoals het beoordelen van artikelen en het afleveren van modeaccessoires aan redacteurs. Daarom hebben zij recht op een volwaardig loon, aldus hun advocaten.

Meerdere mediabedrijven in de Verenigde Staten, zoals filmstudio Fox Searchlight en mediaconglomeraat NBC Universal, zijn het afgelopen jaar aangeklaagd omdat ze onrechtmatig gebruik maakten van stageplaatsen.

Werkgevers mogen volgens de Amerikaanse wet geen stageplekken gebruiken om normale arbeidskrachten te vervangen. Stagiairs mogen alleen worden ingezet als zij op het werk training krijgen, maar in de praktijk lappen veel bedrijven de regels aan hun laars. Prestigieuze werkgevers, wier naam het goed doet op een starters-CV, kunnen kiezen uit een klein leger van mensen die bereid zijn tegen weinig betaling te werken.

Ook in Nederland is het toegestaan om na je studie onbetaald stage te lopen. Dan moet officieel het 'leeraspect centraal staan', maar de arbeidsinspectie doet alleen onderzoek wanneer er klachten zijn of er 'een vermoeden bestaat van onderbetaling.' Een stagiair zelf zal niet zo makkelijk een klacht indienen, omdat hij vaak hoopt op een betaald contract na zijn stage.

Enkele Nederlandse stagiairs hebben al geprobeerd geld te eisen van hun werkgever. Zonder succes, zegt hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp. 'Maar tot nu toe zien we alleen gevallen van stagiairs die nog verbonden zijn aan een opleiding, dan kun je moeilijk hard maken dat er geen leerdoel aan vastzit. Wanneer we een rechtszaak krijgen van iemand die na zijn studie stage heeft gelopen, wordt het een ander verhaal.'

Claudia Schiffer op de cover van Vogue, een van de tijdschriften van Condé Nast. Beeld anp
Claudia Schiffer op de cover van Vogue, een van de tijdschriften van Condé Nast.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden