NieuwsCoronacrisis

Amerikaanse staat Missouri dient claim in tegen China wegens coronapandemie

De Amerikaanse staat Missouri heeft een claim gediend tegen China voor de schade van de coronapandemie. Volgens de staat heeft China de uitbraak van het virus aanvankelijk geheim gehouden en daarmee bijgedragen aan het ontstaan van de pandemie.

Protesten tegen de lockdown in Kansas City, Missouri.Beeld Getty

Missouri is de eerste Amerikaanse staat die een claim tegen China indient, maar ook andere staten overwegen stappen te ondernemen tegen de Chinese autoriteiten. 

‘De Chinese regering heeft tegenover de wereld gelogen over het gevaar en de besmettelijkheid van covid-19, heeft klokkenluiders het zwijgen opgelegd en heeft weinig gedaan om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan’, schrijft de hoofdaanklager van Missouri, Eric Schmitt, in de aanklacht tegen de Chinese autoriteiten. ‘Zij moeten verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden.’

Tegenover de televisiezender Fox News schatten vertegenwoordigers van Missouri  de schade die de staat geleden heeft als gevolg van de maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan op ongeveer veertig miljard euro. Maar ook het menselijke leed is volgens hen enorm: bijna zesduizend corona-gevallen en ruim tweehonderd patiënten die aan covid-19 zijn overleden.

Trump

In Republikeinse kringen wordt de laatste tijd steeds meer geageerd tegen China. Ook president Trump, die de Chinese autoriteiten aanvankelijk prees voor hun aanpak van de uitbraak in de stad Wuhan, hamert er steeds op dat het virus uit China afkomstig is. Hij bevestigde onlangs dat de Amerikaanse inlichtingendiensten onderzoek doen naar geruchten dat het virus afkomstig is uit een laboratorium in Wuhan, een theorie die vooral onder complotdenkers populair is.

Ook Schmitt, een Republikein, noemt die theorie in zijn opsomming van redenen waarom Missouri de Chinese autoriteiten verantwoordelijk houdt. Volgens Fox News, Trumps favoriete tv-zender, dat er steeds meer 'bronnen’ zijn die vermoeden dat het corona-virus is ontsnapt uit een laboratorium in Wuhan waar virologisch onderzoek werd gedaan.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO liet dinsdag weten dat daar geen bewijs voor is. Volgens de WHO wijst alles erop dat het virus aanwezig was bij vleermuizen en eind vorig jaar in Wuhan is overgesprongen op mensen.

Een groep van 22 Republikeinse congresleden dring er maandag bij Trump op aan een aanklacht wegens nalatigheid in te dienen tegen China bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

Volkenrechtenexperts betwijfelen of de claim van Missouri veel kans heeft omdat staten ook volgens het Amerikaanse recht immuniteit genieten voor dergelijke aanklachten vanuit het buitenland. Maar Missouri hoopt dat juridische obstakel te omzeilen doordat het ook de Communistische Partij van China aansprakelijk heeft gesteld.

Amerikaanse studie: Trumps ‘wondermiddel’ tegen coronavirus werkt niet
Een middel tegen malaria dat door president Trump wordt aangeprezen als hét medicijn voor de behandeling van patiënten die het coronavirus hebben opgelopen, blijkt volgens een studie onder Amerikaanse veteranen geen gunstige werking te hebben.

Trump gaat alle immigratie naar VS tijdelijk opschorten
Donald Trump gaat de immigratie naar de Verenigde Staten tijdelijk opschorten vanwege het coronavirus. Dat heeft de Amerikaanse president maandag op Twitter laten weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden