nieuws

Amerikaanse staat Massachusetts verdient meer aan cannabis dan aan alcohol

De Amerikaanse staat Massachusetts heeft in de eerste helft van 2021 voor het eerst meer geld verdiend aan accijnzen op cannabis dan op alcohol. Uit angst voor winkelsluitingen in de lockdown sloegen gebruikers aan het hamsteren.

Maral Noshad Sharifi
De eerste cannabiswinkel van Boston opende op 9 maart 2020 de deuren. Beeld Boston Globe via Getty
De eerste cannabiswinkel van Boston opende op 9 maart 2020 de deuren.Beeld Boston Globe via Getty

Massachusetts inde in de eerste helft van vorig jaar 65 miljoen euro aan accijnzen op cannabis en 46 miljoen euro aan accijnzen op alcohol. De inkomsten op softdrugs dragen voor een groot deel bij aan alle belastinginkomsten van de staat.

Tijdens de lockdown wisten veel Amerikaanse staten niet of ze cannabiswinkels konden openhouden. Zou wiet, net als voedselwaren, als ‘essentieel’ worden beschouwd? Uit vrees dat veel verkooppunten zouden sluiten, werd cannabis door sommige gebruikers gehamsterd als wc-papier. Niet voor niets: tijdens de pandemie sloten cannabiswinkels op veel plekken de deuren, vaak voor een aantal maanden. In sommige staten mochten ze openblijven, of alleen als ze hun producten zouden bezorgen.

Cannabis legaal in 18 staten

In afgelopen jaren is het recreatief gebruik van cannabis in achttien staten gelegaliseerd voor Amerikanen van 21 jaar en ouder. Naast Massachusetts, waar cannabis sinds 2016 legaal is, verdiende ook de staat Illinois vorig jaar meer geld aan wiet dan aan alcohol. Daar worden de extra inkomsten gestoken in projecten die armoede en geweld bestrijden in zwakkere buurten.

De staat Californië liet eerder weten 26 miljoen euro aan cannabisaccijnzen te doneren aan non-profits die de ‘oorlog tegen drugs’ willen tegengaan. De staat Colorado investeert meer dan 400 miljoen euro aan cannabisbelasting in openbare scholen. Met dat geld worden nieuwe schoolgebouwen gebouwd en oude gebouwen gerenoveerd.

Er zijn ook staten die cannabis niet legaliseren, omdat ze vrezen dat het drugsgebruik onder minderjarigen zou aanmoedigen. Er ligt op dit moment een wet in de Senaat die het gebruik van cannabis op landelijk niveau zou legaliseren, maar er zijn geen Republikeinen die de wet steunen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden