Nieuwspro-life beweging

Amerikaanse staat Alabama verbiedt vrijwel alle abortussen

De senaat van de Amerikaanse staat Alabama heeft een wet aangenomen die vrijwel alle abortussen verbiedt. Zelfs het afbreken van een zwangerschap na verkrachting of incest is verboden. Alleen als de gezondheid van de vrouw in het geding is, is een abortus toegestaan.

Tegenstanders van de wet in Alabama tijdens een demonstratie.Beeld Reuters

Artsen die een abortus uitvoeren, plegen een strafbaar feit en riskeren een jarenlange gevangenisstraf. 

Gouverneur Kay Ivey moet de wet nog ondertekenen, maar de Republikeinse gouverneur staat er om bekend dat zij fel tegenstander is van abortus. Doel van de wet is uiteindelijk om het Hooggerechtshof te bereiken, aldus voorstanders van de maatregel.

In steeds meer Amerikaanse staten gelden strenge abortuswetten. Zo is het in Iowa en Georgia strafbaar om abortus te plegen als de hartslag van de foetus te horen is, wat al zes weken na bevruchting kan zijn. Veel vrouwen weten op dat moment nog niet dat ze zwanger zijn. De ‘heartbeat bill’ zoals die bijvoorbeeld in de staat Ohio is aangenomen, is gebaseerd op wetsvoorstellen geschreven door conservatieve organisaties die veelal religieuze redenen aanvoeren voor het in hun ogen onwetmatige recht op abortus.

Roe v. Wade

Tegenstanders van strengere abortuswetten stellen dat vrouwen zich zullen wenden tot gevaarlijke methodes om alsnog ongewenste zwangerschappen te beëindigen. De gezondheid en het welzijn van vrouwen worden minder belangrijk geacht dan een ongeboren vrucht die niet levensvatbaar is, stellen zij. 

Het Hooggerechtshof oordeelde in 1973 in de zaak Roe v. Wade dat vrouwen het recht op abortus hebben. De uitspraak stelde dat het recht op privacy geldt tot in de baarmoeder: vrouwen moeten zelf kunnen kiezen of ze wel of niet zwanger willen zijn. Maar nu er na de controversiële benoeming van Brett Kavanaugh een conservatieve meerderheid in dat hof zit, hopen tegenstanders van abortus een nieuwe uitspraak te kunnen krijgen van de hoogste rechters.

De (her)opmars van de anti-abortusbeweging

Conservatieve Amerikaanse staten  willen het recht op zwangerschapsafbreking sterk beknotten. Ze vinden de opperrechters die zijn benoemd door president Donald Trump aan hun zijde.

Pro-life heeft de wind mee: de macht van de anti-abortusbeweging wordt steeds groter.

De organisatie Schreeuw om Leven heeft besloten om de acties bij Nederlandse abortusklinieken per direct te staken. De pro-lifers bezinnen zich op een andere aanpak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden