'Amerikaanse senatoren lieten waarheid herschrijven'

Amerikaanse senatoren lieten in de jaren negentig rapporten over de Balkan zo herschrijven dat de waarheid geweld werd aangedaan in het nadeel van de Serviërs....

ANP

Jatras, die voor de Republikeinen in de Senaat werkte, had een analyse van de Joegoslavië-problematiek gemaakt in etnische termen. Hij moest dat zo herschrijven dat de Serviërs als communisten werden afgeschilderd en de andere volkeren als democratisch. Zo ontstond een 'gekleurde waarneming'. Jatras wilde zijn naam niet meer verbonden zien aan het rapport.

Jatras sprak tevens van Iraanse wapenleveringen en Saudische steun aan Bosnië, die de Clinton-regering oogluikend toestond ondanks het internationale wapenembargo tegen ex-Joegoslavië. Die 'wapenpijpleiding' is van belang voor de beoordeling van het gedrag van Milosevic, aangezien hier een andere macht meedeed aan een offensief tegen zijn land, aldus Jatras.

De Amerikaanse steun aan moslimstrijders in Bosnië en Kosovo heeft bijgedragen aan de groei van een wereldwijd netwerk van moslimstrijders, 'aan wat wij nu al-Qaeda noemen', aldus Jatras, die daarmee een eerder door Milosevic geuite visie onderschreef.

Het was de tweede dag dat de aan Milosevic opgedrongen advocaat Kay een getuige ondervroeg. Milosevic maakte geen gelegenheid van het aanbod van de rechters om zelf vragen te stellen. De ex-president had dinsdag al gezegd dat hij de 'kruimels' die Kay overlaat niet wil.

Milosevic eiste woensdag opnieuw dat de gedwongen toewijziging van de advocaat wordt teruggedraaid en dat hij zich weer zelf mag verdedigen. Het vorige week door hem aangekondigde beroep tegen de toewijzing had hij woensdag nog niet schriftelijk ingediend. Een van Milosevic' juridisch adviseurs, Zdenko Tomanovic, zei woensdag dat hij ervan uitgaat dat de mondelinge mededeling in de rechtszaal voldoende is. De griffie van het hof gaat ervan uit dat de schriftelijke vorm een vereiste is. Volgens een woordvoerder wordt dat nog uitgezocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden