Amerikaanse rentetarieven eindelijk hoger

De Amerikaanse centrale banken hebben de belangrijkste rentetarieven verhoogd met een half procent. Met deze maatregel hopen zij de economische groei in de Verenigde Staten af te remmen zonder hem geheel te smoren....

Van onze economische redactie

AMSTERDAM

De Federal Reserve Board verhoogde het disconto, het tarief dat een bank betaalt aan de Fed, van 3,5 naar 4 procent. Ook het zogenaamde federal fund rate, het tarief dat banken elkaar in rekening brengen voor kortlopend krediet, gaat een half procent omhoog en komt op 4,75 procent, het hoogste peil in 2,5 jaar. Enkele banken maakten onmiddellijk hogere commerciële rentetarieven bekend. De prime rate van Chase Manhattan bijvoorbeeld, het tarief dat de beste klanten betalen, wordt en half procent hoger en komt op 7,75 procent.

Op de financiële markten had de rentestijging een verbazend effect. Vlak voor de Fed met zijn rentestijging afkwam, daalde de koers van de dollar en reikte zelfs tot 173,10 cent. De obligatiekoersen daalden ook. Maar nauwelijks was het nieuws bekend, of alle koersen schoten omhoog: obligaties, aandelen en dollar.

De koersontwikkeling van de aandelen werd adembenemend. Kort na de renteverhoging stond de Dow Jones al 20 punten winst, maar op dat moment begonnen computerprogramma's aandelen te verkopen. De Dow schoot binnen 10 minuten 40 punten naar beneden. Zodra de computers uitverkocht waren, stegen de koersen weer om tenslotte op een matige winst van 24 punten te sluiten.

Renteverhogingen zijn in het algemeen niet populair bij beleggers, maar nu waren met name de beleggers in obligaties toe aan zekerheid. Zij willen dat de Fed ernst maakt met de bestrijding van de dreigende inflatie. De renteverhoging werd daarom zeer positief ontvangen.

Op de renteverhoging, de vijfde dit jaar, werd al weken gespeculeerd. De vraag was niet zozeer of de rente omhoog zou gaan, maar wanneer en met hoeveel. De speculatie zwol nog aan toen Fed-voorzitter Allan Greenspan op 20 juli aan de Senaat vertelde dat hij liever iets te hoge rentetarieven had dan iets te lage. Maar velen hadden een beperkte stijging van een kwart procent verwacht. Volgens de Fed zal de nu vastgestelde renteverhoging wel even voldoen.

De dollar was hard toe aan een beetje ondersteuning door een renteverhoging. Tegenover de Japanse yen bereikte de dollar enkele weken geleden zijn laagste koers ooit, en ook tegenover de gulden en de markt brokkelde de koers steeds verder af. Afgelopen dinsdag werd er in Europa vrijwel niet meer in de munt gehandeld omdat niemand durfde gokken wat er met de rente zou gebeuren. Zodra het rentenieuws bekend werd, steeg de koers van de munt met driekwart cent. Uiteindelijk sloot de dollar in New York op 175,10 cent, een stijging van 0,85 cent.

De ingreep van de Fed komt op een moment dat de inflatie slechts een mager 2,7 procent bedraagt. 'Maar het is net als met het schieten van een eend. Je moet een eindje voor hem mikken om hem te raken. Zo werkt het ook met de inflatie. Als je de rente pas verhoogt als de prijzen al stijgen, dan ben je te laat', aldus Sung Won Sohn van Norwest Corp.

Eerdere renteverhogingen hebben hun uitwerking niet gemist. De economische groei, die eind vorig jaar koortsachtige trekken begon te vertonen, is al flink afgezwakt, en sommige sectoren krimpen zelfs weer. Gisteren maakte het ministerie van Handel bekend dat het aantal huizen dat in aanbouw is genomen in juli met een matige 4,7 procent is gestegen. In juni was dat aantal zelfs met 9,3 procent gedaald. Begin dit jaar groeide de huizenbouw nog razendsnel. Ook de groei in de auto-industrie is duidelijk minder. In juli daalde de produktie in de cruciale bedrijfstak zelfs met 3,1 procent.

De Bundesbank vergadert morgen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de Duitse centrale bank zal besluiten haar rentetarieven verder te verlagen nu er steeds meer tekenen zijn dat de economie aantrekt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden