Amerikaanse rente weer fors omlaag

Federal Reserve verlaagt rente voor tweede keer met driekwart procent...

AMSTERDAM De Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, heeft het officiële rentetarief dinsdagavond opnieuw met driekwart procent verlaagd. De rente staat nu op 2,25 procent, het laagste niveau sinds eind 2004.

Met de renteverlaging hoopt Fed-voorzitter Ben Bernanke de Amerikaanse economie weer aan de praat te krijgen en de financiële markten weer vertrouwen in te blazen. De gezondheid van de Amerikaanse economie is verder verslechterd, meldde de Fed.

Na de run afgelopen vrijdag op de Amerikaanse bank Bear Stearns en de paniek die daardoor tijdelijk uitbrak op de financiële markten, hadden handelaren op een nog grotere verlaging gehoopt. Vandaar dat veel aandelenkoersen kort na bekendmaking van het rentebesluit daalden. Later op de avond vonden zij het pad naar boven, dat ze eerder op de dag waren ingeslagen, weer terug. De Dow Jones steeg meer dan 400 punten, oftewel 3,5 procent.

Het dilemma van de Fed is dat tegelijk met het haperen van de groeimotor en het uit de hand lopen van de kredietcrisis, de inflatie snel oploopt. Een lagere rente wakkert die inflatie alleen maar verder aan.

Het is de tweede keer dit jaar dat de Fed de rente met driekwart procent verlaagt; zulke grote verlagingen komen vrijwel nooit voor. Sinds augustus heeft de Fed de rente zes keer naar beneden geschroefd. Door de lange reeks renteverlagingen is de koers van de dollar gekelderd. Maandag bereikte die zijn voorlopige dieptepunt. Een euro kostte toen 1,59 dollar. De zwakke dollar, die importen duurder maakt voor de VS, wordt inflatiebestrijding extra lastig voor de Fed.

Economen vrezen bovendien dat de renteverlagingen relatief weinig uithalen. Op zijn best worden de symptomen van de kredietcrisis ermee bevochten, maar niet de oorzaken: de verder verslechterende situatie op de Amerikaanse huizenmarkt, die de waarde van hypotheekbeleggingen in handen van banken en hedgefondsen verder uitholt.

Omdat banken momenteel huiverig zijn om kredieten te verlenen, vrezen economen bovendien dat een lagere rente niet zal leiden tot meer economische activiteit bij bedrijven en consumenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden