'Amerikaanse regering overweegt inzet 100.000 reservisten tegen illegalen'

De Amerikaanse regering overweegt meer dan 100 duizend reservisten van de National Guard in te zetten om miljoenen illegale immigranten uit te zetten die in de staten langs de Mexicaanse grens wonen. Dat meldt persbureau AP op basis van een concept-memo.

Ben van Raaij
'Het 11 pagina's tellende memo bouwt voort op Trumps presidentieel besluit over immigratie en grensbewaking van 25 januari.' Beeld afp
'Het 11 pagina's tellende memo bouwt voort op Trumps presidentieel besluit over immigratie en grensbewaking van 25 januari.'Beeld afp

Het voorstel is opgesteld door minister van binnenlandse veiligheid John Kelly, een gepensioneerde viersterrengeneraal van de Marines, en zou een ongekende militarisering betekenen van de aanpak van illegale immigratie, een van de speerpunten van het beleid van president Donald Trump.

Elf staten

Volgens het door AP geciteerde plan wordt gedacht aan de inzet van nationale gardisten, een militaire reserve, in de vier staten die grenzen aan Mexico (Californië, Arizona, New Mexico en Texas) en zeven buurstaten (Oregon, Nevada, Utah, Colorado, Oklahoma, Arkansas en Louisiana). De gouverneurs van de elf staten zouden volgens het concept-memo hun nationale gardisten naar keuze kunnen inzetten. De reservisten zouden dezelfde bevoegdheden krijgen als functionarissen van de immigratiedienst en illegalen mogen aanhouden, ondervragen en opsluiten. Bijna de helft van de 11,1 miljoen illegalen in de VS leeft in de betrokken staten.

Nationale gardisten zijn in het verleden incidenteel bij grensbewaking ingezet, maar nooit op deze schaal. In juli 2014 zette toenmalig gouverneur van Texas Rick Perry reservisten in om te helpen bij het beteugelen van de groeiende instroom van minderjarige illegalen uit Midden-Amerika.

Witte Huis ontkent

Het 11 pagina's tellende memo is gericht aan de hoofden van de federale diensten voor immigratie en grensbewaking en bouwt voort op Trumps presidentieel besluit over immigratie en grensbewaking van 25 januari, hoewel dat geen melding maakt van de inzet van de nationale garde.

Het stuk is ook gedateerd op 25 januari en zou wekenlang op het ministerie van Binnenlandse Veiligheid hebben gecirculeerd. Stafleden zeiden tegen AP dat in hun afdelingen discussies nog volop gaande zijn.

Het Witte Huis ontkende vrijdag dat er plannen zijn de reservisten in te zetten voor het uitzetten van illegalen. Volgens woordvoerder Sean Spicer is het AP-bericht 'honderd procent onjuist' en 'onverantwoordelijk'. 'Er is beslist geen initiatief om de National Guard in te zetten om illegale immigranten uit te zetten.' Een anoniem staflid van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid zei tegen Reuters dat het memo een 'vroege, vroege versie' was en het idee van de inzet van de nationale garde was gesneuveld.

Woordvoerders van de gouverneurs van Arizona, Utah, Nevada, Californië, Colorado, Oklahoma, Oregon en New Mexico lieten AP gisteren weten dat zij het plan niet kennen en niet inhoudelijk konden reageren.

Aanhang mobiliseren tegen kritische media

Om tegenwicht te bieden aan de stroom kritiek die Trump heeft gekregen op zijn eerste chaotische weken in het Witte Huis, heeft zijn campagneteam Trump-aanhangers opgeroepen naar Orlando te komen voor een optreden van de president. De Amerikaanse president probeert zijn achterban te mobiliseren tegen kritische media. De 'oneerlijkheid' van de pers gaat 'alle perken te buiten', fulmineerde hij donderdag tijdens een onsamenhangende persconferentie in het Witte Huis. Zijn campagnestaf vindt daarom dat de Republikeinse Partij meer geld moet uittrekken voor het bestrijden van de pers. Op Twitter reageerden veel Trump-aanhangers enthousiast, maar zelfs Fox News, door Trump geprezen als heel eerlijk, hekelde zijn optreden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden