Amerikaanse rechters bedreigd na opschorten inreisverbod

Enkele rechters betrokken bij het juridische gevecht over president Trumps omstreden inreisverbod hebben bedreigingen ontvangen. De Amerikaanse politie heeft daarop hun bewaking opgevoerd, meldt CNN vrijdag. Volgens de televisiezender is het niet duidelijk om wat voor bedreigingen het gaat, maar neemt de US Marshals Service, die belast is met de bewaking van rechters, de dreigementen ernstig.

'Het Witte Huis liet weten dat Trump vastbesloten is de juridische strijd voort te zetten.' Beeld epa

Het komt regelmatig voor dat rechters worden bedreigd, maar meestal gaat het daarbij om misdaadzaken, niet om een juridische procedure over de bevoegdheden die de president volgens de grondwet heeft. Sommigen verwijten president Donald Trump dat hij de deur heeft opengezet voor dergelijk gedrag met zijn ongehoord felle kritiek op de rechters.

Trump zette de rechter die het inreisverbod opschortte weg als een 'zogenaamde rechter', beschuldigde de rechters die het beroep behandelden ervan dat ze 'politiek' bedreven en ontplofte helemaal, toen het Hof van Beroep hem ongelijk gaf en de opschorting handhaafde. 'Tot ziens in de rechtszaal!' en 'Dit is een schandalige beslissing!' reageerde president Trump woedend op Twitter.

Trump zou moeten weten dat een aanval op een rechter een aanval op de Amerikaanse rechtsorde is, vond Arthur Roderick, die in de leiding van de US Marshals zat. Anderen vinden het overdreven Trump verantwoordelijk te stellen voor de dreigementen, louter en alleen omdat hij kritiek levert op rechters die zich volgens hem niet aan de wet houden.

Zware nederlaag

De uitspraak van de drie rechters van het Hof van Beroep in San Francisco was een zware nederlaag voor Trump, vooral omdat het vonnis unaniem was. Ook een rechter die bekend staat als conservatief, keerde zich tegen het herstellen van het inreisverbod voor mensen uit zeven islamitische landen.

Een slecht teken voor Trump was dat de rechters de redenering verwierpen van het Witte Huis dat de president onbetwistbare bevoegdheden heeft als het om immigratie gaat. De president heeft volgens hen inderdaad de bevoegdheid buitenlanders de toegang tot het land te ontzeggen, maar dat betekent nog niet dat rechtbanken dergelijke decreten niet aan de grondwet mogen toetsen.

Net als de rechter uit Seattle die het inreisverbod tijdelijk blokkeerde, concludeerde het Hof van Beroep dat er geen bewijs was dat een immigrant uit de zeven betroffen moslimlanden een terroristische aanslag had gepleegd. In hun uitspraak gingen de rechters niet in op de vraag of het decreet in strijd met de grondwet is omdat het is gericht is tegen een specifieke religieuze groep: moslims.

Ze zeiden wel dat bij het beoordelen van die vraag ook uitlatingen over de intenties van de maatregel mogen worden meegewogen. Dat is gevaarlijk voor het Trump-team, omdat Trump zich tijdens de verkiezingscampagne herhaaldelijk uitsprak voor een inreisverbod voor alle mensen uit islamitische landen. Juridische experts voorspelden dat die uitspraken hem zullen achtervolgen in de komende juridische gevechten.

Tegenkrachten

De krachten van de democratie kunnen Trump in toom houden. Hoe volk, media, rechter, ambtenaar en bedrijfsleven het lot van Amerika medebepalen. (+)

Hooggerechtshof

Hetzelfde geldt volgens hen voor de neerbuigende tweets die Trump rondstrooit over de rechterlijke macht. Volgens professor Jack Goldsmith van Harvard Law School respecteren rechters doorgaans de uitgebreide bevoegdheden van de president op buitenlandse gebied, maar zullen die uitspraken Trump toch in de weg zitten als rechters in het vervolg moeten beoordelen hoe ver de macht van de president reikt.

Het Witte Huis liet weten dat Trump vastbesloten is de juridische strijd voort te zetten. Een mogelijkheid is dat hij bij het Hooggerechtshof aanklopt voor een spoedprocedure. Als het Hooggerechtshof de zaak in behandeling neemt, is de kans groot dat de vier conservatieve en de vier meer liberale rechters er niet uitkomen. Dan blijft de uitspraak van het Hof van Beroep van kracht.

Als steunbetuiging aan hun Amerikaanse collega's, publiceerde de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak vrijdag een petitie. 'Het is schokkend om te zien dat onze eigen rechters worden aangevallen door niemand anders dan het hoogste regeringsambt.' Die was vrijdagavond door 129 rechters en officieren van justitie ondertekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden