Amerikaanse 'radicaalfeministische' nonnen weer op eigen benen

De grootste nonnenorganisatie van de Verenigde Staten heeft na drie jaar curatele zijn onafhankelijkheid herwonnen. Het Vaticaan heeft officieel het toezicht opgeheven dat drie jaar geleden werd ingesteld vanwege de 'radicaalfeministische' ideeën die de leden erop na hielden.

Joost van der Meer
De leiders van de LCWR in 2012. Beeld anp
De leiders van de LCWR in 2012.Beeld anp

Dat heeft het Vaticaan gisteren in een persverklaring bekendgemaakt. Volgens het kerkelijk gezag is de Leadership Conference of Women Religious (LCWR), die meer dan 40 duizend Amerikaanse nonnen vertegenwoordigt, succesvol hervormd en kunnen de nonnen weer op eigen benen verder.

Daarmee is de hervorming opmerkelijk snel afgerond. Toen de kerk onder paus Benedictus XVI de LCWR in 2012 onder toezicht plaatste, vanwege 'ernstige' afwijkingen van de kerkelijke doctrine, dacht het Vaticaan wel een jaar of vijf nodig te hebben om de nonnen weer op het rechte pad te krijgen. De zusters hebben hun bespoedigde vrijheid mogelijk te danken aan de liberalere koers die paus Franciscus voert sinds zijn voorganger met pensioen ging.

In 2012 concludeerde het Vaticaan nog dat er van alles mis was met het gedrag van de kerkvrouwen. Zo hadden meerdere vooraanstaande zusters openlijk kritiek geuit op de katholieke standpunten over homoseksualiteit en op het feit dat vrouwen geen priester kunnen worden. Ook zouden de nonnen zich te veel bezighouden met thema's als sociale ongelijkheid en te weinig de kerkelijke standpunten over anticonceptie en het homohuwelijk verkondigen.

Maar deze problemen behoren nu tot het verleden, blijkens de verklaring. Het Vaticaan 'heeft er alle vertrouwen in dat de LCWR (...) een visie op het religieuze leven zal uitdragen die draait om de persoon Jezus Christus en is geworteld in de traditie van de kerk.'

De LCWR zelf is blij met de afloop. De afgelopen periode 'behelsde lange en uitdagende gesprekken over onze opvattingen en onze perspectieven op cruciale onderdelen van het religieuze leven', aldus een woordvoerder. Hierdoor 'hebben we geleerd dat wat ons bindt veel sterker is dan onze meningsverschillen'.

Paus Franciscus (tweede van rechts) in conclaaf met zusters van de LCWR. Beeld reuters
Paus Franciscus (tweede van rechts) in conclaaf met zusters van de LCWR.Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden