Amerikaanse plannen voor militaire actie tegen Soedan

De Verenigde Staten ontwikkelen plannen voor militaire acties tegen Soedan als de situatie in Darfur verder verslechtert. Dat schrijft de Britse krant Financial Times woensdag op gezag van niet nader genoemde Amerikaanse functionarissen....

Van onze buitenlandredactie

De Britse premier Tony Blair steunt het plan om de zuidwestelijke regio Darfur tot een ‘no-fly zone’ te verklaren. Hij zou ook 'krachtiger stappen' voorstaan, indien de Soedanese regering het geweld in Darfur geen halt toeroept. Blair heeft dit vorige week gezegd tegen de Amerikaanse president George Bush, aldus de FT. Met de instelling van een ‘no-fly zone’ moet worden voorkomen dat de Soedanese gevechtshelikopters en -vliegtuigen nog langer dorpen in Darfur aanvallen.

Blair zou ook tegen Bush hebben verklaard dat Groot-Brittannië en de Verenigde Staten de komende twee à drie maanden de Soedanese president Omar Al-Bashir moeten aanpakken. 'Als er niet snel vooruitgang wordt geboekt, moeten we met internationale partners naar andere maatregelen zoeken', aldus Blair toen hij terugkeerde uit Washington.

Een van zijn medewerkers verklaarde toen dat de Amerikanen serieus werk willen maken van een militaire optie.

In Darfur woedt sinds 2003 een oorlog. De door de Soedanese regering gesteunde Janjaweed-milities vechten daar tegen rebellen, maar maakt ook veel slachtoffers onder de burgers. Het conflict eiste al 200 duizend levens. Meer dan 2,5 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen.

Volgens de krant is nog geen besluit genomen over militaire actie en zou dit pas overwogen worden als Khartoem blijft weigeren een VN-vredesmacht toe te laten tot Darfur. Binnen de Amerikaanse strijdkrachten zou volgens de FT veel weerstand zijn tegen een militair ingrijpen.

Volgens sommige functionarissen in Washington en Londen is militaire actie in Soedan vier jaar na de invasie van Irak riskant, maar is het wellicht de enige manier om een einde te maken aan het geweld.

De Amerikanen zouden willen samenwerken met Frankrijk. Parijs heeft in het buurland Tsjaad 1200 militairen gelegerd om de regering daar te assisteren in haar strijd tegen rebellen die worden gesteund door Soedan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden