Amerikaanse pers op achterste benen na Trumps suggestie zendvergunning NBC onder de loep te nemen

De Amerikaanse pers staat op zijn achterste benen, nadat president Trump had gesuggereerd de zendvergunning voor de Amerikaanse televisiezender NBC onder de loep te nemen uit woede over een negatief bericht over hem. Eerder had NBC al zijn woede gewekt door te melden dat minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson Trump achter diens rug een 'imbeciel' had genoemd.

De Amerikaanse president Donald Trump. Beeld anp
De Amerikaanse president Donald Trump.Beeld anp

Aanleiding voor de jongste woede-uitbarsting van Trump was een bericht van NBC dat hij afgelopen zomer voor een vertienvoudiging van het Amerikaanse kernarsenaal had gepleit. Dat zou voor Tillerson aanleiding zijn geweest hem achteraf een 'imbeciel' te noemen.

'Pure fictie, verzonnen om zwart te maken. NBC = CNN', brieste Trump op Twitter. Even later volgde er een nieuwe salvo: 'De televisiezenders zijn zo partijdig, misleidend en nep geworden dat licenties aangevochten moeten worden en, indien nodig, ingetrokken. Niet eerlijk tegenover het publiek!'. Bij een fotomoment met de Canadese premier Justin Trudeau in het Witte Huis klaagde hij: 'Het is echt walgelijk dat de pers zomaar kan schrijven wat ze wil. Daar moet eens naar gekeken worden.'

In de praktijk hoeft NBC zich niet zoveel zorgen te maken, aangezien de nieuwsorganisatie zelf niet een zendvergunning heeft. De zendvergunningen zijn in handen van de lokale tv-stations die programma's van NBC uitzenden. Bovendien beoordeelt de Federal Communications Commission (FCC) die over de uitgifte van zendvergunningen gaat, de tv-stations niet op de inhoud van de programma's, maar op technische punten.

Toch heeft Trumps suggestie de nodige onrust veroorzaakt, ook al omdat hij de Senaat een week eerder had opgeroepen een onderzoek in te stellen naar het 'nepnieuws' in de media. Hij vond ook dat hij en de Republikeinen evenveel zendtijd moeten krijgen als de 'late night shows' die hem steeds op de korrel nemen.

'Ik vind het gevaarlijk en huiveringwekkend', zei Michael Copps, die onder president Obama voorzitter van de FCC was, tegen de Washington Post. Hij zei zich vooral zorgen te maken over kleine, onafhankelijke zenders die 'niet de middelen hebben om de strijd aan te gaan met de president'.

Nixon

Anderen trokken een vergelijking met president Nixon. Hij probeerde ten tijde van het Watergate-schandaal de zendvergunningen af te nemen van lokale tv-stations die in handen waren van de Washington Post. Op die manier hoopte Nixon het onderzoek van de krant naar de affaire te saboteren, maar zijn pogingen liepen op niets uit.

Trump heeft van het inhakken op de media zijn handelsmerk gemaakt en met succes. Zijn achterban geniet met volle teugen van zijn aanvallen op de traditionele media, die hij zelfs eens 'vijanden van het volk' noemde.

Toch beginnen medewerkers van Trump zich volgens Amerikaanse kranten steeds meer zorgen te maken over de woede-uitbarstingen van de president. Trump voelt zich meer en meer gefrustreerd doordat het hem maar niet lukt zijn voornaamste campagnebeloften door het Congres te krijgen, zoals de muur langs de grens met Mexico en het afschaffen van Obamacare, het zorgstelsel dat president Obama naliet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden