Amerikaanse pannenkoeken

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Amerikaanse pannenkoeken (brunch, ca. 8 stuks)

Als tiener was ik verslaafd aan roze koeken en aan het computerspel The Sims. De koeken kocht ik bij Toos, de kantinejuffrouw op school en het spel speelde ik zodra ik thuis was. The Sims was een populair simulatiespel, dat neerkwam op poppenhuisje spelen op de computer.

Nadat je een tuttige Amerikaanse bungalow met zwembad had gebouwd, legde je in iedere kamer pastelkleurig hoogpolig tapijt, zette je muffe skyleren fauteuils in de woonkamer en in de keuken een megakoelkast. Je koos een gezin dat er ging wonen en het spel kon beginnen.

Stonken ze? Dan stopte je ze in bad. Voelden ze zich alleen? Dan stuurde je ze langs bij de buren. Eten moesten ze ook. Alleen was koken niet zonder gevaar. Bij de eerste poging vloog het fornuis in brand, of kwam het eten zwartgeblakerd op tafel.

Net als in het echte leven baarde oefening kunst. Hoe meer de bewoners kookten, hoe lekkerder het werd. Zo leerde ik Amerikaanse klassiekers kennen als cheese steak, key lime pie en baked alaska. Voor het ontbijt bakten ze American pancakes. Die zagen er op mijn scherm zo lekker uit, dat ik ze zelf ook wilde maken. Dat werd een succes, want ik maak ze nog steeds.

Bereiding

Bekleed een ovenschaal met bakpapier, leg het spek erin en bak het in 30 minuten knapperig in een voorverwarmde oven (200 graden). Laat uitlekken op keukenpapier, zet de oven op 90 graden en houd het spek hierin warm.

Kluts de karnemelk en de eieren door elkaar in een maatbeker. Zeef bloem, bakpoeder, baksoda en zout in een kom. Juist de combinatie van rijsmiddelen zorgt voor de goede textuur. Klop het karnemelk-eierenmengsel, de suiker en gesmolten boter er met een garde doorheen. Klop niet te veel; er mogen klontjes inzitten.

Schep twee cirkels beslag van 12 centimeter doorsnee in een hete koekepan met antiaanbaklaag. Bak ongeveer 2 minuten op laag tot matig vuur. Keer de pannekoek om als u veel luchtbelletjes ziet en het beslag aan de randen is gestold. Bak de andere kant kort, tot deze goudbruin is. Houd warm in de oven. Leg op ieder bord een stapel pannenkoeken met het spek ernaast en giet de siroop erover.

volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten
150 g gerookt ontbijtspek
300 ml karnemelk
2 eieren
150 g bloem
1 afgestreken theel. bakpoeder
Halve theelepel baksoda
snufje zout
1 eetl. suiker
25 g gesmolten boter
ahornsiroop of schenkstroop

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.
Meer over