NieuwsRechtszaak Michael Flynn

Amerikaanse minister van Justitie misbruikte macht in zaak-Flynn, concludeert oud-rechter

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr heeft zijn macht misbruikt om voormalig Trump-medewerker Michael Flynn van een veroordeling te redden. Dat concludeert een gepensioneerde rechter over het besluit van Barr alle aanklachten tegen Flynn te laten vallen. Hij onderzocht dit op verzoek van de rechter die de zaak-Flynn behandelde.

Michael Flynn, de voormalige nationale veiligheidsadviseur van president Trump arriveert in 2018 bij een federale rechtbank.  Beeld AP
Michael Flynn, de voormalige nationale veiligheidsadviseur van president Trump arriveert in 2018 bij een federale rechtbank.Beeld AP

Flynn was in het kader van het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar de banden tussen het Trump-team en Rusland aangeklaagd wegens liegen tegen de FBI over zijn contacten met de Russische ambassadeur in Washington. Eerder had president Trump hem al ontslagen als nationale veiligheidsadviseur omdat hij ook tegenover vicepresident Mike Pence over de kwestie had gelogen.

Aanvankelijk zag het ernaar uit dat Flynn van de rechtszaak tegen hem af was, nadat het ministerie van Justitie de aanklachten tegen hem had laten vallen. Maar de rechter die de zaak behandelde, Emmet Sullivan, besloot voormalig rechter John Gleeson te vragen zijn oordeel te geven over het besluit van minister Barr. Die redeneerde dat het onderzoek tegen Flynn niet rechtmatig was en dat diens leugens tegenover de FBI niet strafbaar konden zijn.

Het besluit veroorzaakte de nodige ophef, ook binnen het ministerie van Justitie. Eén aanklager besloot zelfs op te stappen. Democratische Congresleden klaagden dat Barr zich voor het karretje van Tump liet spannen. Trump is erop gebrand dat Flynn vrijuit gaat. Volgens hem is zijn nationale veiligheidsadviseur het slachtoffer geworden van wat hij het 'nep-onderzoek’ van speciaal aanklager Mueller noemt.

Meineed

In een lijvig rapport komt Gleeson, die nog als aanklager de beruchte maffiabaas John Gotti achter de tralies kreeg, nu tot de conclusie dat de regering zich ‘heel ongebruikelijk’ heeft gedragen ‘met het doel een politieke bondgenoot van de president te bevoordelen’. Volgens hem staat het als een paal boven water dat Flynn meineed heeft gepleegd. In het kader van een deal met Justitie bekende de gepensioneerde generaal tegenover de rechter dat hij meineed had gepleegd, later begon hij zich daaronder uit te werken.

Het is nog onduidelijk wat rechter Sullivan met het advies van Gleeson zal doen. Het is niet uitgesloten dat hij de rechtszaak toch zal voortzetten, ondanks de ingreep van Barr. Het ministerie probeert dat te voorkomen met een beroep op een hogere rechtbank. Die zou Sullivan moeten terugfluiten.

Zelfs als Flynn toch wordt veroordeeld, is de kans groot dat hij alsnog op vrije voeten komt. President Trump heeft onlangs nog laten weten dat hij sterk overweegt Flynn gratie te verlenen, omdat hij het slachtoffer is geworden van 'vuile, smerige politieagenten in de top van de FBI’.

Trump is ervan overtuigd dat de top van de FBI, inclusief de door hem ontslagen FBI-chef James Comey, erop uit was hem ten val te brengen. Een pardon voor Flynn middenin de verkiezingscampagne zal echter ongetwijfeld flinke ophef veroorzaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden