Amerikaanse minister van Defensie aan boord schip Zuid-Chinese Zee

De Amerikaanse minister van Defensie zal morgen aan boord van het marineschip de USS Theodore Roosevelt een tocht maken op de Zuid-Chinese Zee. Zijn Maleisische collega Hishammoeddin Hoessein zal Ash Carter daarbij vergezellen. De tocht zal de spanningen over terratoriale claims in de wateren zeker niet doen afnemen.

Een foto beschikbaar gesteld door het Filipijnse leger toont de Chinese activiteit bij de Spratley Eilanden in april van dit jaar. Beeld epa
Een foto beschikbaar gesteld door het Filipijnse leger toont de Chinese activiteit bij de Spratley Eilanden in april van dit jaar.Beeld epa

Volgens Carter moet zijn bezoek aan het oorlogsschip gezien worden als een 'symbool van de Amerikaanse betrokkenheid bij Azië'. De ministers waren aanwezig bij een regionale top van defensieministers, samen met de Chinese defensiechef. Daar bleken eens te meer de meningsverschillen over de regio. Een gezamenlijke slotverklaring werd op het laatste moment geschrapt, omdat de landen het niet eens konden worden over de tekst. Volgens een Amerikaanse functionaris was het beter geen verklaring uit te geven, dan eentje 'die het belangrijke onderwerp van China's toe-eigening en militarisatie van de Zuid-Chinese Zee vermijdt'.

Waar Carter precies aan boord gaat, is niet bekendgemaakt, maar het schip vaart in een gebied dat verschillenden landen als het zijne beschouwen. China is bezig met het opspuiten van eilanden en claimt het gehele gebied rond de Spratly-eilanden. De aanleg van kunstmatige eilanden, inclusief drie door het leger te gebruiken landingsbanen, heeft de spanningen in het gebied aanzienlijk verhoogd.

Tekst gaat verder door onder foto.

Meer over de Zuid-Chinese Zee

De Amerikaanse marine is van plan om ieder kwartaal twee patrouilles uit te voeren bij de omstreden kunstmatige Spratly-eilanden in de Zuid-Chinese Zee.
Vorige week waagde een Amerikaans marineschip zich tot vlak bij de door China opgeëiste Spratly-eilanden. Zulke manoeuvres kunnen heel riskant zijn, leert de geschiedenis (+).

null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant

Militaire actie

De VS hebben vorige week voor het eerst militaire actie daartegen ondernomen. Na jaren van vergeefs diplomatiek protest voer dinsdagochtend het Amerikaanse marineschip de USS Larsen binnen de twaalfmijlszone van Subi Reef en Mischief Reef, onder begeleiding van de Amerikaanse luchtmacht. China reageerde meteen door twee boten naar die wateren te sturen en de Amerikaanse ambassadeur te ontbieden. Een paar uur later koerste de USS Larsen door naar zijn Japanse thuishaven.

Volgens China gedroegen de VS zich 'extreem onverantwoordelijk' door zich met een oorlogsschip binnen de Chinese territoriale wateren te begeven. De VS riskeren met deze 'provocerende daad' de aanleg van nog meer kunstmatige eilanden in het gebied van de Spratly-eilanden, waarschuwde een regeringswoordvoerder. China claimt de gehele Zuid-Chinese Zee waartoe de Spratly's behoren.

'We komen ongeveer twee keer per kwartaal of iets meer dan dat', zei een Pentagon-functionaris. 'Dat is een juiste geregelde hoeveelheid, maar niet een constante doorn in het oog. Het voldoet aan onze bedoeling om onze internationale rechten uit te oefenen en de Chinezen en anderen te herinneren aan onze visie.'

Een hoge commandant van de Chinese marine, Wu Shengli, waarschuwde de VS vorige week dat een klein incident oorlog kan ontketenen in de Zuid-Chinese Zee als de VS hun 'provocatieve acties' in dit gebied niet stoppen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden