Amerikaanse militairen moeten rekening houden met Japanse eilandbewoners VS beperken overlast op Okinawa

De Verenigde Staten en Japan hebben gisteren een punt trachten te zetten achter het conflict over de Amerikaanse militaire aanwezigheid op het eiland Okinawa....

Van onze correspondent

Toine Berbers

HONGKONG

Ruim vijftig jaar na zijn invasie op Okinawa keert het Amerikaanse leger terug naar het strand. Toen begon met de landing van mariniers een van de bloedigste veldslagen in de oorlog met Japan. Nu hopen Tokyo en Washington hun onderlinge veiligheidsverdrag te redden met de revolutionaire aanleg van een drijvende landingsbaan.

De bevolking van Okinawa kwam een jaar geleden in opstand tegen de overlast van de basis, nadat drie Amerikaanse soldaten een twaalfjarig schoolmeisje hadden verkrachtt. Met massale demonstraties trachtte de eilandbevolking de 28 duizend Amerikaanse militaren weg te krijgen.

Dat is evenwel niet gelukt. De regering is na een eerder troepenverminderingsakkoord ijverig op zoek gegaan naar nieuwe vestigingsplaatsen, maar kon geen enkele Japanse gemeente zo ver krijgen. In het nieuwe compromis beloven de Verenigde Staten een vijfde van het door hen gehuurde basisterrein af te staan en de geluidsoverlast van gevechtsvliegtuigen en schietoefeningen te beperken.

Het marinevliegveld Futenma, dat in een buitenwijk van de eilandhoofdstad Naha ligt, gaat helemaal dicht en een tiental kleinere faciliteiten wordt deels gesloten. Het militaire vliegverkeer zal uitwijken naar een drijvende landingsbaan van 500 meter lang, die aan de oostkust wordt aangelegd. Hiervandaan zullen helikopters en gevechtsvliegtuigen met korte opstijgafstand opereren. De aanlegkosten, die Japan geheel voor zijn rekening neemt, worden geschat op twee- tot 3,5 miljard dollar (3,4 tot zes miljard gulden).

De keus van de meest geschikte plaats voor het drijvende vliegveld zal nog minstens een jaar studie vergen. Dan zal het nog vijf jaar duren voor deze technologische nouveauté in bedrijf kan worden genomen.

Het Amerikaanse en Japanse leger hebben gedetailleerde afspraken gemaakt over het terugdringen van het lawaai en andere overlast. De schietoefeningen, waarvoor een provinciale weg werd afgesloten, verhuizen naar een nog te vinden nieuwe locatie. Het droppen van parachutisten geschiedt voortaan op een ander eiland.

De Verenigde Staten vonden het volgens minister Perry belangrijk dat de dagelijkse verstoring van het leven van de eilandbewoners aanzienlijk werd beperkt zonder dat de Amerikaanse militaire aanwezigheid moest worden ingekrompen. Er zijn in Japan in totaal 47 duizend Amerikaanse militairen gelegerd. Washington was bevreesd dat bij het voortslepen van de protesten op Okinawa het hele Japans-Amerikaanse veiligheidsverdrag in gevaar zou komen. In de rest van Japan bestond veel begrip voor de grieven van Okinawa, dat een onevenredig groot deel van de Amerikaanse last moet torsen.

Washington en Tokyo beschouwen het veiligheisverdrag, dat in april is vernieuwd, als het fundament van hun militair beleid. De Verenigde Staten hebben in totaal honderdduizend manschappen in de regio gestationeerd, voornamelijk als afschrikking tegen Noord-Korea.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.