Amerikaanse media zijn eensgezind: longontsteking funest voor imago Clinton

Er doen al heel lang wilde berichten over de gezondheid van Hillary Clinton de ronde. Ze lachte die weg, maar dat gaat nu niet meer, vinden vijanden én vrienden in de media. Haar imago is aangetast.

Irene de Zwaan
Hillary Clinton voor het appartement van haar dochter in New York, waar ze kortstondig verbleef nadat ze zich niet zo lekker voelde. Beeld afp
Hillary Clinton voor het appartement van haar dochter in New York, waar ze kortstondig verbleef nadat ze zich niet zo lekker voelde.Beeld afp

Amerikaanse media, of ze nou op hand zijn van Hillary Clinton of Donald Trump, lijken het over één ding eens te zijn: het feit dat de longontsteking van Clinton twee dagen na de diagnose pas bekend is gemaakt, is funest voor haar imago.

Toen Ronald Reagan in 1984 tijdens een verkiezingsdebat de vraag kreeg voorgelegd of hij met zijn 73 jaar niet te oud was voor het presidentschap, sprak hij deze fabuleuze oneliner uit: 'Ik zal de jeugdige leeftijd en onervarenheid van mijn uitdager niet tegen hem gebruiken.' Zelfs zijn Democratische uitdager Walter Mondale moest lachen.

Hillary Clinton (68) zou haar ziekte, die op het eerste oog onschuldig is, met eenzelfde soort luchtigheid kunnen afdoen. Alleen bezit ze niet het talent van Reagan, luidt de analyse van Fox News. 'Het probleem is dat ze van nature niet grappig is.'

De rechtse zender, die een voorgeschiedenis heeft in het zwart maken van de Democratische presidentskandidate, doet er nog een schepje bovenop: Clinton is als een kind dat aanvankelijk nooit de waarheid vertelt. In plaats daarvan neemt ze geheimen mee naar bed.

Het past binnen het imago dat het Trump-kamp al maandenlang probeert te schetsen: Clinton heeft niet alleen een gesloten persoonlijkheid, ze liegt en draait om cruciale zaken heen. De beruchte e-mailaffaire en een eerdere gezondheidskwestie in 2012, toen ze werd geopereerd aan een prop in haar hersenen, getuigen hiervan. Het publiek werd op het allerlaatste moment op de hoogte gesteld.

Zo is het ook met haar longontsteking: het Democratische campagneteam zag zich pas genoodzaakt met een verklaring te komen toen de opgedoken videobeelden op meer leken te wijzen dan 'oververhitting en uitdroging', de reden die in eerste instantie werd gegeven.

Clinton begroet een meisje op straat nadat ze het appartement van haar dochter heeft verlaten. Beeld reuters
Clinton begroet een meisje op straat nadat ze het appartement van haar dochter heeft verlaten.Beeld reuters

Labiel

Niet alleen rechtse media hekelen de manier waarop de longontsteking in de doofpot is gestopt, ook media die op de hand zijn van Clinton zien dit als een misstap. 'De video van Clinton, of je het er nou mee eens bent of niet, zal Trumps bewering dat Clinton niet sterk genoeg is om opperbevelhebber te zijn alleen maar versterken', schrijft Hannah Thomas-Peter van Sky News.

Rick Klein van ABC News stelt dat Clinton zich tot vorige week nog kon verschuilen achter het argument dat de aanvallen op haar gezondheid onderdeel zijn van Trumps maniakale samenzweringstheorieën. 'Maar als gebeurtenissen en acties diezelfde verhaallijn versterken, dan is het tijd om bezorgd te zijn. De theorieën worden versterkt en worden mainstream, totdat of tenzij de campagne ze tegenspreekt met solide informatie en niet met beschuldigingen of een halfslachtige verklaring.'

The Economist waarschuwt in een blog dat Clintons gezondheid haar imago van zwakte bevestigt. Een impressie die vooral voor vrouwen funest kan zijn, omdat 'seksisme duidelijk achter sommige haataanvallen tegen Clinton schuilt'. Dat Clinton anderhalf uur nadat ze in het appartement van haar dochter Chelsea verdween in de openbaarheid deed alsof er niets aan de hand was, zorgt ervoor dat ze alleen maar labieler overkomt.

Hysterie

Het campagneteam van Clinton houdt zich opvallend op de vlakte over de gebeurtenis, ook nadat Trump zijn rivale maandag een voorspoedig herstel had gewenst. Volgens Amerikaanse media proberen de Democraten de geruchtenstroom vooral af te doen als 'hysterie'. 'Is er echt een traditie van kandidaten die ziekten als verkoudheid en griep openbaar maken', vraagt het voormalige communicatiehoofd van het Witte Huis, Dan Pfeiffer, zich af op Twitter.

Politiek strateeg Mo Elleithee, die op hand is van de Democraten, prijst op Twitter haar uithoudingsvermogen: 'Ze hield zich aan haar campagneschema, ondanks haar longontsteking. Als ik een gewone verkoudheid heb, dan rol ik mezelf op in een foetushouding en blijf een week in bed.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden