Amerikaanse media vertellen alleen patriottische waarheid

In De andere kant wordt wekelijks een actuele kwestie ondersteboven gehouden of binnenstebuiten gekeerd. Deze week: Volgens de 'mainstream media' in de Verenigde Staten is Hillary Clinton de beste kandidaat, is de werkloosheid in de VS gedaald en ziet de wereld er volgens Trumpiaanse media heel anders uit.

null Beeld Carolyn Ridsdale
Beeld Carolyn Ridsdale

'Vertel de waarheid, vertel de waarheid', scandeerden duizenden Trump-aanhangers toen journalisten onlangs het persvak betraden tijdens een bijeenkomst in Cincinatti. En dan bedoelen ze een heel andere waarheid dan die u bijvoorbeeld hier in de Volkskrant krijgt voorgeschoteld. Want de MSM - de mainstream media - daar moeten ze niks van hebben. In hun eigen 'patriotically correct media' krijgen ze een heel ander wereldbeeld voorgeschoteld.

Klassieke media zijn politiek

In het gepolitiseerde Amerikaanse medialandschap hebben nog nooit zo veel media opgeroepen op dezelfde kandidaat te stemmen: honderden kranten en tijdschriften kozen voor Hillary Clinton. Slechts tien noemenswaardige kranten spreken zich uit voor Donald Trump. De belangrijkste steunbetuiging komt van de Las Vegas Review-Journal, een lokale krant met een oplage van 200 duizend. 'Trump belooft een bron van ontwrichting te zijn voor de politieke elites', schrijft de hoofdredactie in haar aanbeveling. Met een presidentschap van Clinton blijft bovendien 'autoritair links' aan de macht en blijven de VS een overgereguleerd land met 'zogenaamd gratis onderwijs en gezondheidzorg'.

En de media die Clinton steunen, die zetten ze als het even kan op hun politiek correcte plek. 'Donald Trump nam de kans waar om de linkse New York Times aan te pakken', schreef de nieuwssite Breitbart. 'Hij lachte om hun erbarmelijk zakelijk inzicht en herinnerde zijn aanhangers eraan dat de grootste investeerder van de Times, Carlos Slim, een Mexicaan is.'

Breitbart

De conservatief-activistische nieuwssite Breitbart.com voelt als thuiskomen voor de Trump-adept. De site heeft zich ontwikkeld tot hét campagneplatform van Trump, zeker toen Breitbart-baas Stephen Bannon deze zomer aan de slag ging als 'campagne CEO' voor Donald Trump.

En wat lees je daar? Onder meer veel geroddel over Clintons gezondheid, op basis van anonieme bronnen. 'Tijdens het debat nam Clinton een lange plaspauze, maar nu weten bronnen ons te melden dat Clinton lang weg was vanwege gezondheidsklachten die ze overhield aan een hersenbeschadiging', schreef de site in januari. Ook heeft Breitbart Clinton nog gediagnostiseerd met Parkinson en een hersenbloeding.

En wat doet Breitbart als de overheid nieuwe cijfers over de economie publiceert? Dan pikt de site eruit dat 94,6 miljoen Amerikanen níét tot de beroepsbevolking behoren. De meeste 'mainstream media' schreven dat er vorige maand 161 duizend banen zijn bijgekomen en de werkloosheid is geslonken naar 4,9 procent van de beroepsbevolking.

Lees ook

Stammenstrijd in de VS: het zal blijven botsen (+)
Amerika is tot op het bot verdeeld. Rijk tegen arm, wit tegen zwart. Wie er ook wint, die ontwikkeling lijkt voorlopig niet te keren.

Kies je peiling

Trump is gek op peilingen - als ze voor hem gunstige resultaten laten zien. Lijkt de hele wereld te vinden dat hij een debat heeft verloren? Team Trump scharrelt altijd wel wat online-peilingen bijeen die naar de andere kant uitslaan. Zijn lievelingspeiling is die van de LA Times. Terwijl de kandidaat in de nasleep van het 'grijp ze in hun poes'-schandaal in de meeste peilingen duikelde, bood die nog hoop.

Trump-gezinde media zijn net zo kieskeurig in het selecteren van de peilingen waarover ze berichten. Breitbart bracht veelvuldig de LA Times-peiling naar buiten. De peiling van ABC News en The Washington Post verscheen pas deze week op de site, toevallig op het moment dat Trump Clinton voor het eerst voorbijstreefde. Toch zijn ze bij Breitbart de beroerdste niet: toen de site zelf een peiling had laten uitvoeren en Clinton een voorsprong bleek te hebben, werd dat ook gepubliceerd. Inclusief commentaar van een expert die tal van kansen voor Donald Trump in de peiling herkende, dat dan weer wel.

WikiLeaks

Een puur Trump-medium kun je het niet noemen, maar klokkenluiderssite WikiLeaks publiceert wel al maanden stukken die uitstekend in zijn straatje passen. Door het lekken van interne stukken van de Democratische partij onthulde WikiLeaks onder meer dat partijvoorzitter Deborah Wasserman Schultz de campagne van Bernie Sanders heeft tegengewerkt, dat haar opvolger Donna Brazile een debatvraag op voorhand doorspeelde en wat de Clintons verdienden in het lezingencircuit.

Voor de Trumpiaanse media is het een cadeautje. Op InfoWars.com van de rechts-nationalist Alex Jones werd vrijdag bijvoorbeeld een gelekte mail gepubliceerd waarin kunstenaar Marina Abramovic Clintons campagnemanager John Podesta uitnodigde voor een 'spiritueel diner'. Dit performanceproject (waarvan een boek is opgenomen in het New Yorkse MoMa) wordt door InfoWars afgedaan als een 'occult ritueel waarbij menstruatiebloed, moedermelk, urine en sperma gebruikt worden om een schilderij te maken'.

De site Danger and Play van de activist Mike Cernovich noemt dit het 'zoveelste voorbeeld van de sekscultus in Clintons inner circle'. De schrijver van het bericht plaatst de Abramovic-mail in het verlengde van een groot complot rond een 'pedofielen-eiland' dat Bill Clinton 'veelvuldig' zou hebben bezocht. Clinton zou namelijk een aantal malen in de privéjet van zakenman en veroordeeld zedendelinquent Jeff Epstein hebben gevlogen. Cernovich concludeert mede daarom dat we niet op het geld van de Clinton Foundation moeten focussen, 'maar op de kindersmokkel naar Saoedische pedofielen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden