Amerikaanse media: FBI onderzoekt nu ook Trumps schoonzoon Jared Kushner

De Amerikaanse recherchedienst heeft het onderzoek naar mogelijke banden tussen het campagneteam van president Donald Trump en Rusland uitgebreid. Volgens Amerikaanse media wordt ook Trumps schoonzoon Jared Kushner nu onderzocht door de FBI.

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn schoonzoon Jared Kushner. Beeld reuters

NBC News meldt donderdagnacht dat onderzoekers van de federale recherche menen dat Kushner belangrijke informatie heeft. Dat betekent niet dat hij ergens van verdacht wordt of doelwit is van het onderzoek. Dat plaatst hem in een andere categorie dan campagnemedewerkers Paul Manafort en Michael Flynn naar wie gericht wordt gekeken. Het is niet bekend of Kushner benaderd is door de FBI voor meer informatie.

Kushner is getrouwd met Trumps dochter Ivanka en is aangesteld als belangrijke adviseur van de president. Na de verkiezingscampagne ontmoette hij de Russische ambassadeur, Sergej Kisljak. Kushners advocaat zegt tegen NBC dat Kushner al heeft meegewerkt met een onderzoek door het parlement. 'Dat zal hij weer doen als hij voor iets anders wordt benaderd.'

Vorige week berichtte The Washington Post al dat de FBI een adviseur van de president onderzoekt. Nu meldt de krant dat Kushner de enige medewerker binnen het Witte Huis is naar wie de rechercheurs kijken vanwege zijn relatie met de Russen. De FBI-agenten zouden geïnteresseerd zijn in een aantal bijeenkomsten die Kushner heeft georganiseerd.

Eerder meldde The New York Times al dat Kushner die ontmoetingen met de Russen niet heeft gemeld toen hij werd aangesteld in het Witte Huis. Dat had hij wel moeten invullen op de formulieren die elke ambtenaar moet ondertekenen om belangenverstrengeling te voorkomen. Volgens zijn advocaat had Kushner de gesprekken per ongeluk weggelaten. Zowel de FBI als het ministerie van Justitie willen niet reageren op de berichten.

Jared Kushner en Ivanka Trump in Rome deze week. Beeld ap

Lees verder

Volgens The New York Times heeft Trump de onlangs ontslagen FBI-directeur James Comey gevraagd het onderzoek te staken naar de Russische connecties van nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn.

Kunnen staatsgeheimen nog wel aan onze president worden toevertrouwd? Die vraag circuleert in het Capitool en bij de veiligheidsdiensten. Aanleiding is de loslippigheid van Trump tegenover vreemde machthebbers.

De supergeheime informatie die president Trump zo knullig deelde met de Russen, behoort tot de geheimste inlichtingen van de spionagediensten. Het staat bekend als 'code word intelligence'. Deze informatie is zo geheim, dat er slechts over kan worden gesproken met een codewoord.

Het goede nieuws is dat Trump geen jaar zal volmaken als president, schrijft Heleen Mees in haar column (+).

Nieuws over Trump: soms vermakelijk, soms verontrustend en soms gewoon heel raar. We kunnen ons voorstellen dat al dat nieuws nogal overdadig overkomt. Daarom verdelen we het in verschillende categorieën in onze Trumpfilter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden