Amerikaanse marinier die transgender wurgde staat terecht

Een Amerikaanse marinier staat vandaag terecht in de Filipijnen omdat hij vorig jaar een transgender zou hebben vermoord. Korporaal Joseph Scott Pemberton werd kwaad toen hij ontdekte dat zijn bedpartner als man geboren was. Hij zou de vrouw daarop hebben gewurgd. De zaak zet de verhoudingen tussen de voormalige kolonisator en kolonie op scherp.

De moeder van slachtoffer Jennifer Laude voor de rechtbank in Olongapo. Beeld afp
De moeder van slachtoffer Jennifer Laude voor de rechtbank in Olongapo.Beeld afp

Pemberton zei vandaag tegen de rechter dat hij niet schuldig is aan moord. Hij geeft toe Jennifer Laude te hebben gekeeld, maar zegt haar niet te hebben gedood. Volgens de marinier leefde ze nog toen hij wegging. Bovendien was er in zijn ogen sprake van zelfverdediging. De rechtzaak zou eigenlijk eerder starten, maar liep vertraging op doordat Pemberton geen getuigen opriep.

De rechters doen waarschijnlijk volgende maand uitspraak. De marinier, die momenteel vastzit in een militair kamp in Manilla, zou levenslang kunnen krijgen. De zaak ligt om meerdere redenen gevoelig. Allereerst zet de dood van de Filipijnse het pas opgerichte militaire bondgenootschap tussen de Verenigde Staten en de Filipijnen onder druk. Vorig jaar steunden de Verenigde Staten de Filipijnen bij een ruzie met China over de Zuid-Chinese Zee en sloten ze daarover een militair verdrag.

Door de rechtszaak laaien daarnaast oude spanningen over de aanwezigheid van Amerikaanse troepen in het land weer op. Filipijnse activisten trekken de legaliteit van de aanwezigheid van Amerikaanse troepen in twijfel. Het afgelopen jaar gingen demonstranten geregeld de straat op om gerechtigheid voor Jennifer, het einde van gendergerelateerd geweld en het vertrek van Amerikaanse troepen te eisen.

Na het incident werden de VS gedwongen het bezoek van negen oorlogsschepen aan de Filipijnen tijdelijk te annuleren.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden