NieuwsOntslag marinebaas VS

Amerikaanse marinechef ontslagen na aanvaring met Trump over Navy Seal

De baas van de Amerikaanse marine heeft op verzoek van de de minister van Defensie zijn ontslag ingediend na een fikse aanvaring met Donald Trump.

Marinebaas Richard Spencer. Beeld REUTERS
Marinebaas Richard Spencer.Beeld REUTERS

Richard Spencer schrijft in zijn ontslagbrief dat hij een groot meningsverschil heeft met de president over de manier waarop mariniers in dienst zich zouden moeten gedragen.

Aanleiding voor het ontslag is een rel met commando Eddie Gallagher van de Amerikaanse elite-eenheid Navy Seal. De marineleiding wilde Gallagher voor de krijgsraad brengen, omdat hij volgens collega’s in 2017 een IS-gevangene met een mes zou hebben vermoord.

President Trump vond de rechtszaak grote onzin. Gallagher werd in juli vrijgesproken van moord, maar de militaire jury veroordeelde hem wel tot vier maanden celstraf omdat hij bij het lichaam had geposeerd voor foto’s. Ook werd hij in rang teruggezet.

Commando Edward Gallagher  Beeld REUTERS
Commando Edward GallagherBeeld REUTERS

Woede bij Trump

De president maakte die straf vorige week ongedaan. Nadat hij vervolgens op Fox News zag dat de marinetop Gallagher zijn SEAL-speld wilde afnemen, ontstak Trump bovendien in grote woede. Marinebaas Spencer vindt dat hiermee zijn beleid om soldaten die in de fout gaan te bestraffen, wordt ondermijnd. Hij werd daarin echter niet gesteund door de minister van Defensie Mark Esper en dus diende Spencer op diens verzoek zondag zijn ontslag in.

In de schriftelijke verklaring zei Esper over Spencer: ‘Helaas heb ik vastgesteld dat secretaris Spencer niet langer mijn vertrouwen heeft om zijn positie voort te zetten. Ik wens Richard het beste.’

Trump twitterde al dat hij een opvolger klaar heeft staan. Hij zal de Amerikaanse ambassadeur in Noorwegen, Ken Braithwaite, voordragen voor die positie.

Per tweet liet de Amerikaanse president aan de marineleiding weten dat ze het niet in hun hoofd moeten halen om een omstreden commando, die van moord werd verdacht, uit de elite-eenheid US Navy SEAL’s te gooien. Met zijn opdracht veroorzaakte de president een schokgolf in de hoogste geledingen van de militaire leiding. Het gebeurt vrijwel nooit dat de president, tevens opperbevelhebber van Amerika’s 1,4 miljoen militairen, op zo’n manier ingrijpt en de hoogste militaire leiders op hun plaats zet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden