Amerikaanse kinderen iets minder dik...

Amerikaanse kinderen zijn een beetje afgevallen, maar in Nederland blijft het aantal te dikke kinderen gelijk. Het is een taaie strijd tegen obesitas: snackfood is goedkoop, sportverenigingen zijn juist duur.

AMSTERDAM - Decennialang leken Amerikaanse kinderen van ouders met lage inkomens alleen maar dikker te kunnen worden. Maar Amerikaanse onderzoekers hebben een trendbreuk gesignaleerd. Bij een onderzoek in veertig staten naar 12 miljoen kinderen tussen 2 en 4 jaar oud werd bij hen een daling van het overgewicht geconstateerd. Bescheiden weliswaar, maar statistisch relevant, meent een onderzoeker van het verantwoordelijke onderzoeksinstituut Centers for Disease Control (CDC): 'Voor het eerst in een generatie zetten we een stap in de goede richting.'

Wat de oorzaak van dit succes is, hebben de onderzoekers niet kunnen vaststellen. In interviews gaven ouders aan dat hun bewustzijn over de problematiek is verhoogd. Maar of het Let's Move-programma van First Lady Michelle Obama en andere overheidscampagnes dat succes mogen claimen, valt niet met zekerheid te zeggen.

Het verhoogde bewustzijn kan ook komen door de confrontatie met de gevolgen van obesitas. Een 35-jarige moeder vertelt in The New York Times dat zij haar beide oma's erdoor verloor. Beide vrouwen waren in de vijftig. Eén van hen woog 150 kilo en kreeg een hartaanval, de ander had ernstige suikerziekte en overleed nadat haar beide benen waren afgezet. De moeder nam maatregelen toen haar eigen peuter op 2-jarige leeftijd op suikerziekte gecontroleerd moest worden.

De gesignaleerde daling is overigens niet spectaculair - in veel staten gaat het om niet meer dan 1 procent. Maar vergeleken met 2009, toen voor het laatst zo'n grootschalig onderzoek onder 2- tot 4-jarigen werd gedaan, is het verschil niettemin opmerkelijk. Destijds steeg in 24 Amerikaanse staten het aantal gevallen en was bij negen staten een daling; ditmaal was er in negentien staten sprake van een daling, terwijl het aantal gevallen van overgewicht maar in drie staten was toegenomen. Van tien staten konden de resultaten niet worden meegenomen in het onderzoek omdat ze incompleet waren. 'Het is voor het eerst dat we in zoveel staten een daling zien', aldus een onderzoeker.

De onderzoekers wijzen erop dat een daling onder deze kleine kinderen van groot belang is met het oog op hun toekomst. Wie tussen 3 en 5 jaar al last van obesitas heeft, loopt een vijf maal grotere kans op gerelateerde ziekten als hartproblemen, beroerten, diabetes en kanker .

Op dit moment wordt nog één op de zeven Amerikaanse kinderen in de lagere-inkomenscategorieën als te dik aangemerkt. In de Spaanstalige gemeenschap is dat bij één op de zes het geval, in de zwarte gemeenschap gaat het om één op de vijf kinderen.

Gesignaleerde gedragsveranderingen VS

Minder fastfood, al blijft de verleiding mede door de lage kosten groot.

Meer borstvoeding, waardoor de kansen op een gezond gewicht na het eerste jaar fors toenemen.

Minder consumptie van suikerhoudende frisdranken.

Betere kwaliteit voeding in federale voedselprogramma's.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden