Nieuws

Amerikaanse hoge rechter Stephen Breyer gaat met pensioen, Democraten kunnen opvolger aanwijzen

Het Amerikaanse Hooggerechtshof neemt afscheid van de 83-jarige rechter Stephan Breyer. Goed nieuws voor de Democraten, die nu nog een kleine meerderheid in de Senaat bezitten en zo bepalen wie hem opvolgt.

Maral Noshad Sharifi
Breyer staat bekend als een pragmatische liberaal, die altijd naar compromissen zocht tussen de ideologisch verdeelde rechters. Hij deed belangrijke uitspraken die abortusrechten en de rechten van lhbti’ers hebben verbeterd en plaatste vraagtekens bij de grondwettelijkheid van de doodstraf. Beeld REUTERS
Breyer staat bekend als een pragmatische liberaal, die altijd naar compromissen zocht tussen de ideologisch verdeelde rechters. Hij deed belangrijke uitspraken die abortusrechten en de rechten van lhbti’ers hebben verbeterd en plaatste vraagtekens bij de grondwettelijkheid van de doodstraf.Beeld REUTERS

Dat heeft een bron die bekend is met zijn plannen laten weten aan onder meer CNN. Breyer, een liberaal, is de oudste rechter van het Hooggerechtshof en staat al een tijd onder druk om met pensioen te gaan.

Het Hooggerechtshof wordt benoemd door de politiek. Op dit moment bezitten de Democraten een kleine meerderheid in de Senaat, vanwege de beslissende stem van vice-president Kamala Harris. Hierdoor zijn het de Democraten die uiteindelijk bepalen wie Breyer opvolgt. Zou hij later met pensioen gaan, dan kunnen de kaarten tegen die tijd anders geschud zijn: in november vinden de tussentijdse verkiezingen plaats en kunnen de Democraten hun meerderheid verliezen. Republikeinen kunnen dan een liberale kandidaat tegenhouden.

Op dit moment zijn liberalen zijn ondervertegenwoordigd in de Supreme Court: zes van de negen rechters worden als conservatief beschouwd, drie als liberaal. Dit maakt het behouden van een van de zetels voor de Democraten een topprioriteit.

Eerste zwarte vrouw

Als Breyer inderdaad vóór de tussentijdse verkiezingen opstapt, dan kan president Joe Biden zijn stempel drukken op de Supreme Court. Tijdens zijn campagne beloofde hij een zwarte vrouw voor te dragen als kandidaat. Als dat gebeurt, zou zij de eerste zwarte vrouw in het Hooggerechtshof zijn.

Bidens voorganger Donald Trump benoemde tijdens de vier jaar dat hij president was drie jonge rechters die nog tientallen jaren kunnen dienen. De Senaat, toen nog onder Republikeinse controle, bevestigde de benoeming van de conservatieve rechter Amy Coney Barrett in 2020 na de dood van de liberale rechter Ruth Bader Ginsburg.

Stephen Breyer werd in 1994 door president Bill Clinton genomineerd voor de Supreme Court, een jaar na de benoeming van Ruth Bader Ginsburg. Breyer staat bekend als een pragmatische liberaal, die altijd naar compromissen zocht tussen de ideologisch verdeelde rechters. Breyer deed belangrijke uitspraken die abortusrechten en de rechten van lhbti-ers hebben verbeterd. Ook plaatste Breyer vraagtekens bij de grondwettelijkheid van de doodstraf.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden