Amerikaanse economie hapert

De groei van het aantal banen viel vrijdag zwaar tegen. Daardoor wordt gevreesd voor het herstel, maar over een dubbele dip wil niemand spreken.

WILCO DEKKER

AMSTERDAM - De zorgen over de Amerikaanse economie nemen toe. In mei kwamen er slechts 54 duizend nieuwe banen bij, veel minder dan verwacht. Na andere tegenvallers eerder deze week lijkt het toch al niet erg krachtige herstel in de VS naadloos over te gaan in een langere periode met zwakke groei.

Economen hadden op ruim 150 duizend nieuwe banen gerekend voor de maand mei, maar in werkelijkheid ging het maar om eenderde daarvan. Dat is het laagste aantaI nieuwe werknemers in acht maanden en overtrof zelfs de somberste verwachtingen met gemak. In april kwamen er nog meer dan 230 duizend banen bij. Door de slechte meimaand steeg de werkloosheid eentiende procentpunt tot 9,1 procent. Er was een lichte daling verwacht.

De tegenvallende cijfers over de werkgelegenheid sluiten aan bij andere sombere berichten van deze week. De economische groei in het eerste kwartaal kwam uit op een bescheiden 1,8 procent. Ook de cijfers over de huizenmarkt vielen tegen.

Noodweer

Het slechte nieuws zou vooral te wijten zijn aan de hoge olieprijzen. Doordat consumenten meer geld kwijt zijn aan benzine en brandstof, gaven ze minder uit aan andere aankopen en diensten. Om dezelfde reden wordt het bedrijfsleven op kosten gejaagd. Daarom zouden bedrijven huiverig zijn om nieuwe mensen in dienst te nemen. Het bedrijfsleven werd al eerder getroffen door gedaalde vraag als gevolg van de ramp in Japan. Ook het noodweer van de laatste tijd in de Verenigde Staten zelf zou het economisch herstel dwarszitten. Maar het ministerie van Arbeid liet vrijdag weten geen weersinvloeden te hebben kunnen ontdekken in de tegenvallende banencijfers.

De vrees is dat consumenten door de negatieve berichten nog minder gaan uitgeven. Economen haastten zich vrijdag dan ook te verklaren dat er in essentie weinig aan de hand is met de Amerikaanse economie, laat staan dat de gevreesde 'dubbele dip' er aan zit te komen.

'Het is duidelijk dat we te maken hebben met een tijdelijke verzwakking', aldus een econoom van investeerder State Street. 'Niemand weet hoe zwak precies en hoe lang het zal duren. Maar duidelijk is dat de basis voor herstel intact is, en dat de economie weer zal versnellen in de tweede helft van dit jaar.'

Spannend moment

'Het herstel is niet verdwenen', benadrukte een professor economie van California State University. 'En de economie zal niet in een dubbele dip terechtkomen. De problemen van de tsunami in Japan zijn aan het verdwijnen. En olie is goedkoper geworden, waardoor consumenten en bedrijven weer een beetje lucht krijgen.'

De tegenvallers komen op een spannend moment. Deze maand loopt het opkoopprogramma van Amerikaanse staatsobligaties af. Het stelsel van centrale banken, de Fed, heeft al aangekondigd het programma definitief te staken. Maar nu de economie hapert en het niet op eigen kracht lijkt te kunnen redden, wordt er hier en daar toch weer voorzichtig gefluisterd over een verlenging. Verder wordt er in Washington nog geruzied over meer bezuinigingen om de staatsschuld onder controle te krijgen. Kredietbeoordelaar Moody's dreigde de VS eerder deze week al met een afwaardering.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden