Amerikaanse doe-het-zelver trekt Damrak uit het slop

Stemming

De Europese beurzen waren het grootste deel van de dinsdag gedeprimeerd. Twee grote Europese bedrijven, Vodafone en E.On, maakten bekend dat hun bedrijfsresultaten sterk tegenvallen door de aanhoudende problemen in Zuid-Europa. Beleggers maken zich verder zorgen omdat de Europese ministers van Financiën maandag weer geen besluit namen over de volgende schijf noodhulp aan Griekenland. Nu wordt pas op zijn vroegst op 20 november duidelijk of Griekenland weer geld krijgt. Wall Street trok de Europese beurzen 's middags uit het dal. De goede kwartaalcijfers van bouwmarktketen Home Depot waren daar debet aan. Aan het eind van de handelsdag ging echter ook Wall Street onderuit. Dit kwam door Microsoft, dat koersverlies leed na het onverwachte vertrek van een topman.

Indices

De AEX-index eindigde op een stand van 334,04 punten, een winst van 0,5 procent. De beurzen in Londen en Parijs sloten respectievelijk 0,3 en 0,6 procent hoger. Frankfurt eindigde vlak. De Dow Jones sloot 0,5 procent lager.

Vodafone

Het Britse telecombedrijf Vodafone heeft een schrikbarend verlies geleden over het tweede en derde kwartaal van dit jaar. Op de activiteiten in Spanje en Italië moest 7,5 miljard euro worden afgeschreven vanwege de moeilijke economische omstandigheden in die landen. De koers daalde 2,5 procent.

E.On

Duitslands grootste energieconcern gaf een winstwaarschuwing af. De vraag naar energie is sterk gedaald onder invloed van de economische malaise. Het oude winstdoelvoor 2013 is daarom niet meer haalbaar. Het Internationaal Energieagentschap voorspelde dinsdag dat de Europese vraag naar energie tot 2015 met 2 procent afneemt. Het aandeel E.On verloor 11,5 procent. Ook de waarde van andere energiebedrijven (RWE, Centrica) daalde.

Spanje

De rente op Spaanse staatsobligaties steeg tot bijna 6 procent, het hoogste niveau in maanden. Beleggers zijn er niet gelukkig mee dat Spanje talmt met het aanvragen van noodhulp. Nu het weer spannend wordt in Griekenland, daalt ook het vertrouwen in Spanje.

Home Depot

De grootste doe-het-zelfketen ter wereld profiteerde van de lichte opleving op de Amerikaanse huizenmarkt. Het aandeel steeg 3,8 procent.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden