NieuwsMisdaad VS

Amerikaanse Congresleden ruziën openlijk over forse misdaadtoename New York

De forse toename van de misdaad in New York, een van de steden waar president Trump orde op zaken wil stellen, zorgt tot in het Congres voor onrust. Een Republikein werd zo kwaad op de Democraat Alexandria Ocasio-Cortez, die opperde dat de coronacrisis bewoners aanzet tot diefstal, dat hij haar zou hebben uitgescholden voor bitch. Zij eist excuses.

Twee politieagenten zoeken naar bewijs op een speelplaats waar twee personen gewond raakten bij een beschieting in Brooklyn, New York. Beeld AP
Twee politieagenten zoeken naar bewijs op een speelplaats waar twee personen gewond raakten bij een beschieting in Brooklyn, New York.Beeld AP

Ocasio-Cortez, die Republikeinen vaak witheet maakt met haar progressieve voorstellen, wekte de woede van collega Ted Yoho nadat ze op een bijeenkomst in New York was gevraagd naar de forse stijging van de misdaad in haar stad. Sinds begin juni, toen de lockdown werd versoepeld, is het aantal schietpartijen in New York met 400 procent toegenomen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Begin deze maand vielen alleen al in één weekeinde in New York bij diverse schietpartijen 64 gewonden. Tien van hen overleefden het niet, onder wie een vader in de Bronx die met zijn zesjarige dochter een straat overstak. Ocasio-Cortez vertegenwoordigt een deel van de Bronx. Ook zijn er aanzienlijk meer diefstallen en inbraken. Chicago is eveneens het toneel van aanzienlijk meer geweld. Sinds het weekeinde vielen meer dan honderd gewonden bij schietpartijen, vooral in arme wijken. ‘Erger dan Afghanistan’, aldus Trump maandag over de situatie in Chicago.

Dit is allemaal ordinair geweld dat hard moet worden aangepakt, aldus Republikeinse parlementariërs en Trump. De president dreigt federale agenten naar beide steden te sturen. ‘Je ziet wat er gebeurt als je de aanwezigheid van de politie terugbrengt, begint te korten op hun begroting en het moreel van de agenten aantast’, aldus de Republikeinse senator Lindsey Graham. New York is een van de steden waar Black Lives Matter-demonstranten aandrongen op snijden in het politiebudget.

Stelen van brood

Grote onzin, aldus Ocasio-Cortez over de Republikeinse kritiek. Volgens haar heeft de coronacrisis tot ‘economische wanhoop’ geleid onder de armsten, met meer criminaliteit tot gevolg. ‘Ze gaan naar buiten en ze moeten hun kind te eten geven, maar ze hebben geen geld’, aldus de politicus op de bijeenkomst met bewoners. ‘Ze worden in een positie gedreven waarbij ze of brood moeten stelen, of die nacht met honger naar bed moeten.’

Yoho, afkomstig uit coronabrandhaard Florida, zag Ocasio-Cortez maandag op de trappen van het Capitool en hij werd woedend. ‘Je bent helemaal gestoord’, beet de conservatieve Yoho de Democraat toe. Hij vond het ‘weerzinwekkend’ dat Ocasio-Cortez de stijging van de misdaad in verband bracht met de coronacrisis. Yoho liep daarna weg maar hij kon het niet nalaten, zo bevestigde een journalist die ter plekke was, om ‘fucking bitch’ te roepen. Hij riep dit echter niet in de richting van de Democraat. Yoho ontkent de krachtterm te hebben gebruikt. Hij zou slechts ‘bullshit’ hebben geroepen.

Ocasio-Cortez eist nu excuses, evenals de Democratische fractieleider Steny Hoyer. Hij wil dat de Republikein diep door het stof gaat en in het parlement afstand neemt van zijn ‘smerige taalgebruik’. Geloof het of niet, maar ik kan normaal wel overweg met mijn Republikeinse collega’s’, twitterde Ocasio-Cortez na de schermutseling met Yoho. ‘Wij weten dat wij onze parlementaire strijd bij de deur van de commissie moeten beëindigen. Maar hey, bitches lukt het om zaken voor elkaar te krijgen’, zei ze in een sneer naar haar Republikeinse collega, verwijzend naar haar parlementaire werk en dat van andere vrouwelijke collega’s.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden