Nieuws

Amerikaanse commissie geeft belastingaangiften Donald Trump vrij

De belastingcommissie van het nu nog door de Democraten gedomineerde Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft vrijdag op de valreep de belastingaangiften van oud-president Donald Trump openbaar gemaakt. In het nieuwe jaar krijgen de Republikeinen een krappe meerderheid in het Huis.

Ben van Raaij
Delen van de belastingaangifte van Donald en Melania Trump over 2015. Beeld AP
Delen van de belastingaangifte van Donald en Melania Trump over 2015.Beeld AP

De openbaarmaking is de uitkomst van een jarenlange juridische strijd. Het is al decennia gebruikelijk dat (kandidaat-)presidenten de belastingaangiften uit hun periode in het Witte Huis openbaar maken, maar Trump weigerde dit steevast. Publicatie werd alsnog mogelijk nadat het Hooggerechtshof vorige maand had geoordeeld dat het ministerie van Financiën de aangiften moest vrijgeven.

Het gaat om geredigeerde belastingaangiften over de jaren 2015-2020, toen Trump kandidaat-president en president was. Volgens de aangiften (die duizenden pagina’s tellen) schommelden Trumps inkomsten in die zes jaar enorm. Trump en zijn vrouw Melania voerden grote aftrekposten en zakelijke verliezen op, en betaalden hierdoor enkele jaren weinig of geen federale inkomstenbelasting.

Schamele bedragen

Veel nieuws bevatten de aangiften vooralsnog niet. De parlementaire belastingcommissie publiceerde onlangs al een onderzoeksrapport met daarin haar belangrijkste bevindingen. Daaruit bleek dat Trump in 2020 – zijn laatste volle jaar als president – 0 dollar inkomstenbelasting had betaald, het jaar ervoor 134 duizend dollar, in 2018 1 miljoen dollar, en zowel in 2017 als 2016 750 dollar – schamele bedragen voor iemand die claimde miljardair te zijn.

Volgens de Democratische commissieleden heeft de Amerikaanse belastingdienst (de Internal Revenue Service, IRS) de aangiften van Trump over drie van zijn vier jaren als president niet gecontroleerd. ‘Onze bevindingen waren simpel: de IRS begon haar verplichte controle van de voormalige president pas toen ik er voor het eerst (in 2019, red.) om vroeg’, zei commissievoorzitter Richard Neal in een verklaring.

 Donald Trump wil in 2024 opnieuw een gooi naar het presidentschap doen. Beeld AFP
Donald Trump wil in 2024 opnieuw een gooi naar het presidentschap doen.Beeld AFP

Nieuwe tegenvaller voor Trump

De publicatie van de belastingaangiften is een nieuwe tegenvaller voor Trump, die als president alleen dankzij de destijds door de Republikeinen beheerste Senaat tweemaal een afzettingsprocedure overleefde en nu in talloze rechtszaken is verwikkeld. En dat terwijl hij in 2024 opnieuw een gooi naar het presidentschap wil doen.

Eerder deze maand vroeg de commissie van het Huis van Afgevaardigden die de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 onderzocht het ministerie van Justitie om Trump vanwege zijn rol bij die gebeurtenissen te vervolgen. Dat zou moeten gebeuren op grond van vier strafbare feiten, waaronder obstructie, samenzwering en aanstichting tot een opstand. Als hij schuldig wordt bevonden aan dat laatste, wordt Trump voorgoed uitgesloten van elke openbare functie.

Reactie Trump

Donald Trump zelf reageerde vrijdag in een videoboodschap op de publicatie van zijn belastingaangiften. Daarin bagatelliseerde hij het belang van de aangiften. Ze zouden weinig informatie bevatten en voor de leek te complex zijn om te begrijpen. Niettemin is de publicatie door ‘radicale’ Democraten een ‘schande voor het Congres’, aldus Trump, die in één moeite door om financiële bijdragen voor zijn campagnekas vroeg.

Later op de dag bracht Trump nog een verklaring uit, waarin hij het openbaar maken van zijn aangiften een gevaar noemde voor de privacy van burgers. ‘De Democraten hadden dit nooit mogen doen, het Hooggerechtshof had dit nooit mogen goedkeuren. Dit zal leiden tot vreselijke dingen voor heel veel mensen’, aldus Trump.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden