LEZERSBRIEVEN

'Amerikaanse campagne in Nederland? Liever niet'

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 5 februari.

Een supporter van Donald Trump kan haar emoties nauwelijks bedwingen bij het zien van de Republikeinse presidentskandidaat.Beeld reuters

Twan Huys weer thuis

Met verbijstering keek ik deze week naar het optreden van onze VS-deskundige Twan Huys in de DWDD. Hij was rechtstreeks vanuit Schiphol naar de studio gesneld, waar hij de kijker vermoeid doch euforisch voorlichtte over het warme bad van de democratie bij de Iowa-caucus. En woensdagavond zat hij er al wéér! Want superenthousiaste gast.

Volgens Twan waren het daar in de VS allemaal politiek betrokken, enhousiaste kiezers. Je mocht elkaar ook een beetje uitschelden, maar er werd tenminste gediscussieerd. Kom daar eens om in het verdorde, kille Europa, laat staan Nederland. Bovendien had hij bijna een handtekening van Hillary veroverd voor zijn nieuwe prachtboek!

Nu had ik gelukkig ook de analyse in de Volkskrant van dinsdag achter de kiezen, waarin koeltjes werd gememoreerd dat naar verwachting slechts 20 procent van de geregistreerde kiezers hun stem zou uitbrengen. Wat neerkomt op circa 300.000 stemmen op een populatie van rond 3 miljoen.

Tel daarbij op de tv-beelden van de wansmakelijke, opgeklopte debatten en toespraken, waarbij vergeleken onze Wilders slechts een schattig schoothondje zou zijn geweest.

Er staan ons nu twee opties open: we volgen de aanbeveling van Twan om deze cultuur in Nederland te importeren of we sturen Twan weer terug naar de VS.

Ik stem voor het laatste, mits hij geen commentaar meer levert.

J.S. Ellerbroek, Ouderkerk a/d Amstel

Brief van de dag: Wat Fang is? Zo moeilijk is dat niet

Peter de Waard stelt in zijn column ('Wordt FANG de echte Big Brother') dat Fang de naam is van een volk in Equatoriaal-Guinee, een oud-Russisch gevechtsvliegtuig en een snoepje in de vorm van een Draculatand. 'Geen 2 voor 12-kandidaat zou het hebben geraden, schrijft hij.

Afgezien van het feit dat kandidaten in 2 voor 12 antwoorden altijd mogen opzoeken, bestaat toch een redelijke kans dat een van hen, door zijn/haar brede algemene ontwikkeling, direct het goede antwoord weet. Met 'Fang' wordt in eerste instantie meestal de bevolkingsgroep uit West-Afrika bedoeld die in het Westen bekend is geworden met hun houtsnijwerk. Google maar. Met name de sculpturen met hun krachtig-sierlijke abstractie van het menselijk lichaam. Die hebben Henri Matisse en Pablo Picasso in Frankrijk, en Ernst Ludwig Kirchner en Paul Klee in Duitsland aangezet tot het kubisme. Deze kunstenaars zagen direct de artistieke waarde in van deze niet als kunst, maar als curiosa gepresenteerde artefacten toen die eind 19de eeuw - door missionarissen 'verzameld' - voor het eerst in Europa werden tentoongesteld. Onder meer in het Etnografisch Museum in Parijs en gelijksoortige musea in Berlijn, München en Londen.

Erik Zwaga, Brussel

In het Parijse Musée du Quai Branly hangen Fang-maskers en een beeld van de godin Nevinbumbaau dat de schilder Matisse in de jaren vijftig schonk aan Picasso.Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant

Fiat Croma

En de genadeklap voor de Fiat Croma ('Tata Zica komt op erg ongelukkig moment', Economie) komt dan natuurlijk als ene F. Jacobse op een 'landelijke dealerdag' laat weten dat hij afziet van de Croma met de onsterfelijke woorden: 'Want hij spettert niet!' (VPRO, Van Kooten & De Bie, 1 februari 1987).

Henk Sikkema, Assen

Zika-virus en microcefalie

Opnieuw stond het in de krant, nu in het artikel 'Abortus opnieuw issue door zika': '...microcefalie, een aandoening waarbij de hersenen zich niet goed ontwikkelen als gevolg van een te kleine schedel'. Deze onjuiste omschrijving van oorzaak en gevolg las en hoorde ik de afgelopen weken geregeld. Het is echter andersom. De schedel blijft klein, omdat de ontwikkeling van de hersenen achterblijft. Het omgekeerde is ook het geval. Bij te grote hersenen, bijvoorbeeld als gevolg van een waterhoofd, groeit de schedel mee. 'The head follows the brain', is de klassieke formulering voor dit fenomeen. Als daarentegen de herseninhoud groter wordt nadat de schedelnaden vergroeid zijn, bijvoorbeeld door een grote hersenbloeding, dan worden de hersenen in het achterhoofdsgat gedrukt.

Dit heeft overlijden tot gevolg. Als bij de kinderen in Brazilië de kleine schedel de oorzaak zou zijn, zouden er weinig kinderen met microcefalie levend worden geboren.

Frans Ewals, arts voor verstandelijk gehandicapten, De Rijp

Een bloedneus slaan

Uit 'Soms moet je vechten in het kamp' blijkt duidelijk welke problemen de inburgering van veel islamitische mensen in de Nederlandse maatschappij met zich mee zal brengen.

Wanneer de Palestijns-Syrische Mohannad denkt een ander een bloedneus te moeten slaan, wanneer deze persoon de schouder van zijn vrouw heeft aangeraakt, zal het leven zowel voor hem als voor haar hier een catastrofe worden.

Van beiden zal er een grote verandering in hun opvattingen van normen en waarden moeten worden geëist. Dat zal vast heel moelijk zijn, maar wel absoluut noodzakelijk. Indien er geen begrip voor zo'n eis wordt getoond, lijkt mij dat zowel voor de Nederlandse maatschappij als voor de mensen zelf een terugkeer naar een islamitisch land een betere optie is. Maar er moet wel onderzocht worden of de reactie van Mohannad kwam door frustratie vanwege de leefomstandigheden, of dat de verhouding man-vrouw wel degelijk de hoofdoorzaak is.

Henny Meijer, Dongen

Radioactief

Bij een zo beladen onderwerp als kernenergie zou ik erop willen aandringen ('Woesjh doet het ziedend plasma') dat deuterium niet radioactief is, tritium is dat wel, en beide zijn geen elementen maar isotopen van het element waterstof. Waarvan acte!

Jan Smit, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden