Amerikaans vertrouwen in politiek op dieptepunt

WASHINGTON (ANP) - Het vertrouwen dat Amerikanen koesteren in de politiek en overheidsinstanties is gedaald tot een dieptepunt. De scepsis van de bevolking ten aanzien van het Congres, het Hooggerechtshof en de president neemt steeds dramatischer vormen aan.

Dit meldden Amerikaanse media vrijdag op basis van verscheidene peilingen. Ondanks de machtswisseling in het Amerikaanse Congres na de verkiezingen van november, heeft het vertrouwen in de volksvertegenwoordiging een historisch laag niveau bereikt. Slechts 14 procent van de mensen zegt veel vertrouwen te hebben in het instituut, zegt onderzoeksbureau Gallup.

In de jaren 1991-1994 deed de volksvertegenwoordiging het ook niet goed in de ogen van de meeste Amerikanen. Toen stond de populariteit op 18 procent, het vorige laagterecord.

Hooggerechtshof daalt ook

Het Hooggerechtshof weet ook bij steeds minder mensen de handen op elkaar te krijgen. Slechts 34 procent van de ondervraagden gaf het hoogste rechtscollege een voldoende. De afgelopen decennia lag dat cijfer steevast op 50 procent of meer.

Het teruglopende vertrouwen in het Congres lijkt een steuntje in de rug voor de mateloos inpopulaire president Bush. Hoewel zijn steun volgens een peiling van het tijdschrift Newsweek is teruggelopen naar een magere 26 procent, is dat nog altijd stukken beter dan het rapportcijfer voor het Congres. Jammer voor de president is wel dat 65 procent van de ondervraagden aangaf een uitgesproken afkeer te hebben van Bush' politiek.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden