Amerikaans tankvliegtuig neergestort bij Schinveld

Een tankvliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht is woensdagavond vlak voor de landing neergestort bij het Duitse Hohenbusch, net over de grens bij het Limburgse Schinveld....

Van onze verslaggevers

BRUNSSUM

Het vliegtuig stortte gisteravond even voor negenen neer in een onbewoonde, bosrijke omgeving. Op de grond zijn dan ook geen doden of gewonden gevallen.

Het tankvliegtuig was op weg naar de militaire vliegbasis bij Geilenkirchen. Bij het aanvliegen zou het tankvliegtuig al hebben laten weten problemen te hebben.

Na een mislukte landing heeft het vliegtuig een doorstart gemaakt. De laatste melding van de piloot - 'I'm going around' - duidde daarop. Daarbij is er iets fout gegaan, waardoor het toestel op ongeveer twee mijl afstand van het vliegveld neerstortte en in brand vloog.

Getuigen vertelden dat ze de grond hadden voelen trillen en daarna flinke lichtflitsen hadden gezien. Onmiddellijk na het

ongeluk werd groot alarm geslagen.

Politie en brandweer rukten uit. Vanuit Nederland ging de brandweer van Heerlen, Brunssum en Onderbanken naar de plek van het ongeluk.

Uiteindelijk kwam alleen de brandweer van Onderbanken in actie. Die werkte samen met de Duitse brandweer. Om tien uur gisteravond was het vuur gedoofd.

Mensen die in de buurt van het ongeluk niets te zoeken hadden, werd gesommeerd weg te gaan. Het hele gebied werd afgegrendeld. Amerikaanse militairen weerden ook cameramensen. De Amerikanen kondigden kort na het ongeluk ook een informatiestop aan.

Het neergestorte vliegtuig was een KC 135 Strato-tanker, een toestel dat is gebaseerd op het model van de Boeing 367-80. Een Strato-tanker kan maximaal 90 duizend liter brandstof vervoeren. Die brandstof kan in de lucht worden overgeheveld naar andere vliegtuigen.

Het vliegtuig dat gisteren verongelukte, was op de terugweg van een missie en had nog zo'n tienduizend liter kerosine aan boord, ruim 10 procent van wat maximaal mogelijk was geweest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden