Amerikaans koppel dreigt voogdij over kinderen te verliezen na YouTube-'pranks'

Een Amerikaans echtpaar dreigt de voogdij over twee kinderen te verliezen vanwege een reeks filmpjes waarin ze hun kroost op sadistische wijze voor de gek houden, vaak tot tranen aan toe. Op last van de rechter zijn de kinderen tijdelijk ondergebracht bij hun biologische moeder.

Redactie

De filmpjes zijn grappig bedoeld, maar ogen weinig pedagogisch verantwoord. In hun video's worden Michael en Heather Martin zogenaamd boos op de kinderen. Ze beschuldigen ze bijvoorbeeld van rotzooi die zij zelf hebben gemaakt, wat de kinderen op een niet mis te verstane uitbrander komt te staan. In een andere video is te zien hoe vader Michael in woede ontsteekt tegenover zijn zoon, om vervolgens te doen alsof hij diens Xbox met een hamer kapot slaat.

Met hun filmpjes haalden de Martins veel bekijks: hun YouTube-kanaal, DaddyOFive genaamd, telt ruim 750 duizend volgers. Tegelijkertijd kwam het ze op veel kritiek te staan. Die werd bloedserieus toen de biologische moeder van twee van de vijf kinderen, de ex van Michael, via de rechter de tijdelijke voogdij verkreeg over haar kroost.

In een video noemde de moeder het 'hartverscheurend en verontrustend om te zien dat mijn kinderen worden mishandeld'. Tegen Amerikaanse media sprak ze van een pittige voogdijstrijd met Martin over de kinderen. Ze zou haar zoon voor het laatst hebben gezien in 2014, haar dochter in 2015.

Familievermaak

De familie Martin hield het aanvankelijk op onschuldig familievermaak. De kinderen genoten van de aandacht en zaten vaak ook zelf in het complot, aldus de ouders in eerdere media-uitlatingen. Door de vele views hielden ze bovendien nog een aardig zakcentje over aan de filmpjes. Maar na de ophef die vorige maand ontstond, trokken de ouders het boetekleed aan.

Of ze op tijd tot inkeer zijn gekomen, is aan de rechter. Die doet naar verwachting binnen een week uitspraak over de permanente overdracht van de voogdij aan de biologische moeder.

Ook in Nederland zijn er vloggers die voor de camera grappen uithalen met hun kinderen. Op het YouTube-kanaal Koetlife (10.000 volgers) vlogt Ruben Koet samen met zijn vrouw over hun drieling. Ze houden hun kinderen regelmatig voor de gek, maar de grappen hebben eerder een 1-aprilgehalte. De BNN-serie Baby te huur deed wel wat stof opwaaien. Daarin kregen jonge koppels met een kinderwens een leenbaby om te toetsen of ze geschikt waren voor het ouderschap. Niet alle stellen gingen even goed om met hun leenkind.

Of kinderen in Nederland op grond van DaddyOFive-achtige video's voor langere tijd bij hun ouders weggehaald kunnen worden, is volgens advocaat Wendy van der Stroom van Smeets Gijbels de vraag. In Nederland zou er volgens haar eerst onderzoek worden ingesteld. 'Als daaruit blijkt dat kinderen willens en wetens worden beschadigd en dat zij in hun ontwikkeling worden bedreigd, kan er een ondertoezichtstelling volgen. Daarbij krijgt het gezin een jeugdhulpverlener toegewezen die met ouders aan de slag gaat. Pas als er een dik dossier is opgebouwd en er geen perspectief is dat de situatie verbetert, worden kinderen uit huis geplaatst.'

In onderstaande video betuigen de ouders hun spijt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden