Amerikaans-Iraans overleg over Irak op 28 mei

Op 28 mei worden in Irak Amerikaans-Iraanse besprekingen gehouden over de veiligheidssituatie in Irak. Dat heeft de Iraanse minister van buitenlandse zaken Manouchehr Mottaki donderdag gezegd....

AP

Crocker noch Mottaki trad in detail over wat er precies zal worden besproken, maar duidelijk is wel dat Iran tegenstander is van de Amerikaanse aanwezigheid in zijn buurland en dat de Amerikanen een einde willen zien aan de levering van geavanceerd wapentuig aan Iraakse opstandelingen, waarvoor zij elementen binnen de Iraakse overheid verantwoordelijk houden.

De geestelijk leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft woensdag ingestemd met de Amerikaans-Iraanse besprekingen, maar tegelijkertijd harde taal geuit aan het adres van Washington. Khamenei beklemtoonde dat het overleg alleen betrekking zal hebben op het Amerikaanse beleid in Irak en dat Irans beleid niet ter discussie zal staan.

Khamenei zei dat Iran heeft ingestemd met het overleg om de VS "te herinneren aan hun verantwoordelijkheden en plichten ten aanzien van de veiligheid en ze een ultimatum te stellen". Hij weidde niet uit over het ultimatum. "De besprekingen gaan uitsluitend over de verantwoordelijkheden van de bezetters van Irak", zei Khamenei tegen geestelijken in de stad Mashad. Hij zei ook dat onderhandelen met de VS uitgesloten is. "Hoe is het mogelijk te onderhandelen met de arrogante, bazige, expansionistische en kolonialistische regering van de VS", vroeg hij retorisch.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden