nieuws

Amerikaans Hooggerechtshof schrapt New Yorkse wet die het verborgen dragen van een wapen beperkt

Het Hooggerechtshof van de VS heeft een streep gezet door een wet die het zonder vergunning verborgen dragen van vuurwapens in de staat New York verbiedt. President Joe Biden is teleurgesteld over de uitspraak, die grote gevolgen heeft voor wapenrestricties in andere staten.

Marije Vlaskamp
Een herdenkingsplek voor de kinderen en leraren die overleden bij een schietpartij op een basisschool in het Texaanse Uvalde.  Beeld AFP
Een herdenkingsplek voor de kinderen en leraren die overleden bij een schietpartij op een basisschool in het Texaanse Uvalde.Beeld AFP

De conservatieve meerderheid van de rechters van het Hof oordeelde dat het al bijna honderdjarige verbod in New York in tegenspraak is met de grondwet. Die geeft Amerikanen het recht een wapen te dragen.

In New York gelden echter beperkingen: mensen die buitenshuis een verborgen wapen dragen, moeten daar een vergunning voor hebben. Die wordt alleen afgegeven bij een speciale reden, bijvoorbeeld als iemand kan aantonen in gevaar te zijn.

Rechter Clarence Thomas stelde namens de zes conservatieve rechters dat deze beperkingen in strijd zijn met het grondwettelijk recht op ‘alledaags gebruikte’ vuurwapens voor zelfverdediging. ‘Er bestaat geen ander grondrecht dat alleen geldig is nadat iemand aan overheidspersoneel heeft aangetoond dat er sprake is van een bepaalde behoefte’, aldus Thomas.

Toename geweld

Dit is de belangrijkste uitspraak van het Hof over vuurwapens van de afgelopen tien jaar. In 2008 sprak het Hof zich uit voor het recht een wapen in huis te hebben.

De nieuwe beslissing heeft verstrekkende gevolgen voor soortgelijke beperkingen in een reeks andere overwegend Democratische staten als Maryland, Californië en New Jersey. Ook plaatselijke verboden op het dragen van aanvalswapens komen mogelijk op losse schroeven te staan, waarschuwen tegenstanders van de opheffing van het verbod. Politieorganisaties vrezen een toename van wapengeweld.

Dat maakt dit een riskante uitspraak voor het Hof, zeker zo vlak na de bloedbaden die werden aangericht in Uvalde en Buffalo. Terwijl de hoogste rechtbank beperkingen voor het dragen van vuurwapens naar de prullenmand verwijst, komt de Amerikaanse Senaat donderdag juist bijeen voor mogelijk de laatste stemming over nieuwe restricties voor het bezit van vuurwapens, naar aanleiding van deze massale schietpartijen.

Nieuwe restricties

De Senaat is dinsdag al akkoord gegaan met federale wapenwetgeving, die het bezit van vuurwapens aan bescheiden nieuwe beperkingen onderwerpt. Het wetsvoorstel voorziet onder meer in strenger antecedentenonderzoek naar jongeren tussen 18 en 21 jaar die een wapen willen kopen. Ook zijn er restricties die moeten voorkomen dat wapens terechtkomen bij mensen die als een gevaar voor zichzelf en anderen worden gezien. Er komt bovendien een pakket van zo’n 15 miljard dollar extra voor geestelijke gezondheidszorg bij, evenals investeringen die scholen veiliger moeten maken.

De brede steun die dit wetsvoorstel geniet bij beide partijen maken de stemming die waarschijnlijk later op donderdag plaatsvindt tot een formaliteit. Dat geldt ook voor de goedkeuring door het Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten in de meerderheid zijn. Dat heeft Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis, eerder aangekondigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden