Amerikaans dodental in Afghanistan nu op 2.000

Een schietpartij bij een controlepost in het oosten van Afghanistan heeft het aantal omgekomen Amerikaanse militairen sinds het begin van de oorlog in dat land doen oplopen tot tweeduizend.

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

AMSTERDAM - Een Amerikaanse soldaat en drie Afghaanse militairen vonden zaterdag onder onduidelijke omstandigheden de dood in de provincie Wardak, bij een een vuurgevecht tussen leden van de internationale troepenmacht Isaf en Afghaanse manschappen. Mogelijk heeft een opstandige Afghaanse militair zich gekeerd tegen zijn buitenlandse Isaf-collega's.

Sinds de inval van de Verenigde Staten in Afghanistan (2001) zijn tweeduizend Amerikaanse militairen gedood, zo werd zondag van officiële Amerikaanse zijde bekendgemaakt.

Bij het dodental worden slachtoffers gerekend die in gevechten omkwamen en militairen die in het ziekenhuis aan hun verwondingen bezweken. Ook doden die vielen bij ongelukken worden meegeteld. Bij gevechten raakten meer dan 17 duizend Amerikanen gewond.

Volgens het Brookings Institution viel 40 procent van de doden door geïmproviseerde (berm)bommen, 30 procent van de slachtoffers viel in vuurgevechten.

De onafhankelijke organisatie iCasualties hanteert andere cijfers dan het Amerikaanse ministerie van Defensie. Zij stelt dat de grens van tweeduizend doden al eerder is overschreden. Volgens iCasulaties ligt het Amerikaanse dodental inmiddels op 2.125.

Sinds de invasie zijn 433 Britse soldaten gedood, aldus iCasulaties. Het aantal Afghaanse burgerdoden wordt geschat op minimaal 20 duizend. Zo'n 10 duizend leden van de Afghaanse strijdkrachten zijn gesneuveld.

De oorlog in Irak kostte 4.409 Amerikaanse soldaten het leven.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden