Amerikaans bureau behartigt belangen ministerie in VS Advies oorlogskunst kost OCW ruim ton

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) heeft ruim een jaar geleden Frank Mankiewicz, van het grote adviesbureau Hill & Knowlton in Washington, ingehuurd om de public relations van de Nederlandse overheid te behartigen inzake 'oorlogskunst'....

Van onze verslaggeefster

Lucette ter Borg

AMSTERDAM

Mankiewicz is tot nu toe ten minste één keer in actie gekomen: hij stuurde de televisiemaatschappij CNN een memorandum over de zaak-Goudstikker. CNN besloot daarop een interview met de erfgename van de joodse kunsthandelaar niet uit te zenden, omdat haar claim toch geen kans had.

Hill & Knowlton onderhoudt betrekkingen met lokale media, politici en industriëlen, maar ook met multinationals, grote televisiemaatschappijen en landelijke politici. Het kantoor zond in december vorig jaar, tijdens de internationale Holocaust-conferentie in Washington, een fax naar CNN met een door de Nederlandse overheid geschreven 'Goudstikker Chronology'. Uit dat overzicht blijkt dat de erven van Goudstikker weinig kans zouden maken op toekenning van de claim die zij vorig jaar bij de Nederlandse overheid indienden.

Volgens een woordvoerder van CNN in Washington werd het interview achtergehouden, omdat er 'ander, interessanter nieuwsaanbod was op dat moment.' M. von Saher, de in Amerika wonende erfgename van Goudstikker, stelt dat het besluit van CNN een andere reden had. 'CNN zei van Mankiewicz te hebben begrepen dat onze claim geen schijn van kans had', aldus Von Saher. Mankiewicz zegt niet te weten waarom het interview met CNN niet is uitgezonden.

Mankiewicz werkt sinds een jaar in opdracht van de Nederlandse overheid. G.C. Lodder van het ministerie van OCW zocht via de Nederlandse ambassade in Washington contact met het bureau van Mankiewicz. Doel was, aldus een woordvoerder van OCW gisteravond in een schriftelijke reactie, om het Nederlandse standpunt over 'het gevoelige en specialistische onderwerp' van 'oorlogskunst' 'op een evenwichtige wijze voor het Amerikaanse voetlicht te krijgen.'

Volgens OCW nam in de loop van 1997 de commotie over de afwikkeling van na de oorlog uit Duitsland naar Nederland teruggevoerde kunstschatten onverkwikkelijke vormen aan. 'In de Amerikaanse media verschenen berichten dat Nederland na de oorlog niet actief genoeg zou zijn geweest met het terugbezorgen van kunst aan de oorspronkelijke eigenaren', aldus OCW. In januari 1998 bracht M. von Saher een omvangrijke claim uit op de nog in Nederland aanwezige Goudstikker-kunst. Die claim werd een paar maanden later door OCW afgewezen.

'Mevrouw von Saher dreigde onder meer haar gelijk via de media te halen', stelt OCW. 'Ook de Holocaustconferentie in Washington wierp in de Amerikaanse media haar schaduw vooruit.' De beslissing om een adviesbureau in de arm te nemen, noemt het ministerie van OCW daarom 'professioneel'.

Het contract met het Amerikaanse bureau loopt op 1 juli af. Dit jaar heeft staatssecretaris R. van der Ploeg van Cultuur een bedrag van 15 duizend dollar voor advieskosten uitgetrokken. Nederland is de enige buitenlandse mogendheid die door Hill & Knowlton op het gebied van 'oorlogskunst' wordt geadviseerd.

Zie ook pagina 11

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden