Amerikaan voor rechter wegens veelwijverij

Een rechter in Utah heeft toestemming gegeven voor een proces tegen een man met vijf vrouwen en 29 kinderen wegens polygamie....

Het is voor het eerst sinds bijna vijftig jaar dat de autoriteiten in Utah iemand vervolgen wegens polygamie. Vroeger was het in mormoonse kringen heel normaal dat mannen meer vrouwen hadden, maar de Church of Jesus Christ of the Latter-Day Saints, zoals de mormoonse kerk officieel heet, verbood de praktijk in 1890. Dat was een voorwaarde voor Utah om te worden erkend als een Amerikaanse staat.

Ondanks het verbod zijn er naar schatting nog 30 duizend fundamentalistische mormonen die het meervoudige huwelijk praktizeren. De meesten leiden een vrijwel onzichtbaar bestaan in dorpen en stadjes op het platteland van Utah.

Green riep het proces zelf over zich af doordat hij twee jaar geleden in een aantal televisieshows verscheen om zijn levensstijl te propageren. Daarop besloot openbaar aanklager David Leavitt strafrechtelijke stappen tegen hem te nemen.

Green klaagt dat hij wordt vervolgd omdat hij niet verbergt dat hij een polygamist is. Volgens hem zit de mormoonse kerk achter de aanklachten tegen hem. Het motief voor de autoriteiten is volgens hem dat zij van hem en andere openlijke pleitbezorgers van polygamie af willen vóór de Olympische Winterspelen die volgend jaar in Salt Lake City worden gehouden.

De beklaagde verscheen gisteren nog in een vooraf opgenomen aflevering van de Queen Latifah Show, een programma à la Jerry Springer, om zijn levensstijl te verdedigen. Green gaat er prat op dat hij een vroom christen is en dat polygamie 'de ultieme vorm van christelijk gedrag' is. 'Je moet de mensen behandelen zoals je zelf ook behandeld wilt worden', verklaarde hij enigszins mysterieus. Volgens hem had Jezus Christus 'zelf ook meer vrouwen'. De mormonen baseerden hun steun voor polygamie aanvankelijk op passages in het Oude Testament waarin gesproken wordt van profeten die meer vrouwen hadden.

Green betoogde dat het nu juist de essentie van Amerika is de burgers de vrijheid te geven er een afwijkende levensstijl op na te houden. 'Heb ik niet het recht om anders te zijn?', vroeg hij.

'Ik ben geen bedreiging voor de maatschappij.' Hij klaagde dat hij wel wordt vervolgd, terwijl er tienduizenden mensen zijn die soortgelijke verhoudingen hebben, maar die nooit hebben laten inzegenen.

Volgens de autoriteiten is Green echter minder onschuldig dan hij doet voorkomen. In een afzonderlijk proces moet hij ook terechtstaan voor de beschuldiging dat hij zich in de jaren tachtig aan een meisje van dertien heeft vergrepen. Een jaar later trouwde hij het zwangere meisje, Linda Kunz. Linda is nu de eerste vrouw in het Green-huishouden, belast met het regelen van het schema wie van de vrouwen het recht heeft om de nacht door te brengen met de heer des huizes.

Green noemt het 'krankzinnig' dat hij van verkrachting wordt beschuldigd, terwijl Linda al vijftien jaar 'gelukkig' met hem is getrouwd. 'Dat laat toch zien dat ze op die leeftijd in staat was een goed besluit te nemen.'

De gezinssituatie in het Green-huishouden, dat binnenkort uitbreiding met nog drie kinderen verwacht, is extra ingewikkeld doordat de vier overige vrouwen twee paren van zussen zijn. Voordien was het nog ingewikkelder aangezien Green ooit getrouwd was met de moeders van twee van zijn huidige vrouwen.

De Green-kolonie huist in een aantal stacaravans op een afgelegen plaats in de Snake Valley woestijn, ruim 150 kilometer verwijderd van het dichtstbijzijnde stadje.

De vijf vrouwen hebben ieder hun eigen taak in de steeds uitdijende gemeenschap. Eén kookt voor het gezin, een ander doet de was, twee werken voor het 'telemarketing'-bedrijfje dat Green vanuit de woestijn drijft, terwijl er vrijwel altijd één onderweg is om proviand te halen voor de nederzetting. De kinderen krijgen thuis les.

Green had zijn vijf vrouwen en een aantal van zijn kinderen meegenomen naar de rechtszitting in Provo om aan te tonen dat ze een hecht gezin vormen.

Sommigen vrezen dat het proces een averechts effect zal hebben en er mogelijk toe zal leiden dat fundamentalistische mormonen zich nog verder terugtrekken uit de maatschappij. Maar volgens Rowenna Erickson, een activiste van een groep die steun verleent aan vrouwen die uit polygame relaties zijn gestapt, is dat onvermijdelijk. Volgens haar hoort geheimzinnigheid bij polygamie en het 'misbruik' in die kringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden