Amerikaan tot de dood erop volgt

Elke presidentsverkiezing weer zijn er Amerikanen die hun vaderland de rug willen toekeren. Dat valt nog niet mee, constateert Harper's Magazine in een praktische handleiding voor vertrekkende staatsburgers....

Canada mag als emigratieland voor de hand liggen, zoals de tijdschriftenrubriek vrijdag al suggereerde, het is niet makkelijk om je er als immigrant te vestigen. De aanvraag van een verblijfsvergunning duurt 25 maanden en er gaan vijf jaar voorbij voor de nieuwkomer een volwaardig burger is.

Emigreren naar landen die zich keren tegen de oorlog om Irak lijkt een optie voor VS-weigeraars, maar ook hier ligt de lat hoog. Frankrijk stelt gepeperde eisen aan naturalisatie; de nieuwkomer moet zijn 'toegevoegde waarde' hard kunnen maken.

In sommige landen is het staatsburgerschap te koop, aldus Harper's. Het dubbelstaatje St. Kitts en Nevis bijvoorbeeld rekent 125 duizend dollar voor een paspoort. Emigranten met een strafblad of met aids komen er niet in.

Een andere mogelijkheid is de aanschaf van een eigen schip onder een andere vlag. Eenmaal buiten de 230 mijls-zone heeft de VS geen jurisdictie meer. Dan gelden de wetten van Liberia of een ander Afrikaans lagelonenland.

Botweg je paspoort in de fik steken dan? Kenneth Nichols O'Keefe probeerde dat twee keer. De tweede keer was dat in Den Haag, meteen nadat hij bij het consulaat het paspoort had opgehaald dat hij tevergeefs had opgestuurd.

Het consultaat liet na twee weken weten dat de VS hem nog steeds als 'een van ons' beschouwde. Wel had hij de wet overtreden: een paspoort mag niet worden beschadigd. Dat staat er ook in.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden