Amerikaan opgepakt omdat hij 'met al-Qaeda' in Syrië vocht

Een Amerikaanse man is opgepakt omdat hij in Syrië heeft gevochten met al-Nusra, de groepering die volgens de VS is gelieerd aan al-Qaeda en op de lijst van terroristische organisaties staat. Hij had op het internet foto's en filmpjes geplaatst om over zijn avonturen in Syrië op te scheppen en toen hij weer onderweg was naar huis, werd hij in Turkije door de FBI opgewacht.

Sacha Kester

Eric Harroun, die van 2000 tot 2003 in het Amerikaanse leger heeft gediend, zou de FBI hebben verteld dat hij een hekel heeft aan al-Qaeda, en alleen maar wilde helpen om het regime van de Syrische president Bashir al-Assad ten val te brengen.

Na verhoor in Turkije, is Harroun donderdag door een rechtbank in Virginia aangeklaagd voor het gebruik van een granaatwerper (wat als massavernietigingswapen wordt gezien) buiten de Verenigde Staten. Hiervoor kan hij levenslang gevangenisstraf krijgen.

De FBI was door de filmpjes op zijn spoor gekomen. In een daarvan claimt Harroun een helikopter van het regeringsleger naar beneden gehaald te hebben.

Gevangene
Harroun heeft in een interview met Fox News (dat eerder deze maand via Skype is gehouden), gezegd dat in eerst instantie met het Vrije Syrische Leger vocht tegen de troepen van Assad. Bij een gezamenlijke operatie met al-Nusra, raakte Harroun zijn eigen team kwijt. Hij sprong bij al-Nusra in de truck en werd in eerste instantie als een gevangene gezien, maar wist hen ervan te overtuigen dat hij aan hun zijde stond, en kreeg korte tijd later zijn wapens terug. Toen Harroun in een gevecht het leven redde van een gewonde al-Nusra-strijder, werd hij geaccepteerd als een van hen.

De Syrische rebellengroep Amr ibn al-'Aas heeft tegenover Fox bevestigd dat 'de Amerikaan' tot vorige maand bij hen heeft gevochten.

De vader van Harroun vertelt in een interview dat zijn zoon zwaar gewond is geraakt toen hij in het Amerikaanse leger diende, en daarom een plaat in zijn hoofd heeft. Sindsdien zou hij last hebben van stemmingswisselingen. Harroun heeft zich tot de islam bekeerd en is sinds de eerste revoluties in het Midden-Oosten ruim twee jaar geleden begonnen, naar de regio vertrokken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden