Amerikaan onthoofd in Irak

Een Amerikaan die donderdag met een landgenoot en een Brit was ontvoerd, is maandag onthoofd door zijn ontvoerders...

ReutersAP en AFP

De moordenaar van Armstrong leest een verklaring voor waarin hij de dood van de volgende gijzelaar aankondigt binnen 24 uur, als niet alle vrouwelijke moslimgevangenen in Irak vrijkomen. Zijn stem zou net zo klinken als opnames van wat doorgaat voor de stem van Al-Zarqawi. Inmiddels is het lichaam van Armstrong gevonden en geïdentificeerd, aldus een anonieme Amerikaanse functionaris in Washington tegenover persbureau Reuters.

De Amerikanen en de Brit, alledrie in Irak werkzaam bij bouwprojecten, waren donderdag ontvoerd door de Tawhid wal Jihad-groep die met Al-Zarqawi samenwerkt. De groep had zaterdag gedreigd de drie te onthoofden als de Amerikanen niet binnen 48 uur de vrouwen zouden vrijlaten die zouden vastzitten in de gevangenissen Abu Ghraib en Umm Qasr.

Volgens de VS worden geen Iraakse vrouwen vastgehouden, behalve 'dr. Bacterie' en 'Mrs. Anthrax', die zouden hebben meegewerkt aan het wapenprogramma van de Saddam Hussein. De twee zouden niet in de genoemde gevangenissen zitten.

Een Iraakse verzetsgroep die zich Mohammed bin Abdullahbrigaden noemt, heeft maandag achttien Iraakse miltairen vrijgelaten die ze zondag had ontvoerd. De ontvoerders deden dit op verzoek van shi'ietenleider Moqtada al-Sadr, verklaarden ze maandag in een videoboodschap die de zender Al Jazeera uitzond.

De groep had de vrijlating geëist van Hazem al-Araji, een gezant van Al-Sadr in Bagdad, die zondag zou zijn gearresteerd. Maandagochtend veroordeelde Ali Smeisim, een medewerker van al-Sadr, de ontvoering echter en riep op tot vrijlating van de achttien. Dit gebeurde om vijf uur 's middags, aldus een andere Al-Sadr-getrouwe. Volgens hem had Al-Sadr de ontvoering 'in strijd met de religieuze principes' genoemd.

In Bagdad is maandag een soenitische geestelijke doodgeschoten toen hij een moskee in de shi'itische wijk Al-Baya in Bagdad. Een dag eerder was een collega van hem gedood in de hoofdstedelijke wijk Sadr-Stad.

De twee waren lid van de Vereniging van Islamitische Schriftgeleerden. Deze groep, waarvan wordt gezegd dat ze in contact staat met soennitische opstandelingen, heeft zich ingezet voor de vrijlating van buitenlandse gijzelaars. Ook bemiddelde ze in april tussen de Amerikanen en bestuurders van Falluja. Niemand heeft de moorden opgeëist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden