Amerikaan liegt jarenlang over zijn Auschwitzverleden

Een Amerikaanse man die jarenlang heeft beweerd dat hij uit Auschwitz is ontsnapt en de Nazi-arts Josef Mengele heeft ontmoet, heeft vrijdag bekend dat hij alles heeft verzonnen.

De ingang van het voormalige concentratiekamp Auschwitz. Beeld afp
De ingang van het voormalige concentratiekamp Auschwitz.Beeld afp

Jarenlang heeft Joseph Hirt, een 86-jarige inwoner van Pennsylvania, toespraken gehouden over zijn ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Zo zou hij in 1936 tijdens de Olympische Spelen in Berlijn hebben gezien hoe Adolf Hitler zijn rug toekeerde naar de zwarte Amerikaanse atleet Jesse Owens die tijdens deze spelen vier gouden medailles won.

Een paar jaar later zou zijn familie van Polen naar Belgrado zijn gevlucht, maar Hirst vertelde dat hij werd gearresteerd door de nazi's en naar het concentratiekamp Auschwitz werd gestuurd, waar hij Mengele ontmoette. Hij zou zijn ontsnapt door onder een hek door te glippen.

'Ik zat fout'

'Vandaag wil ik publiekelijk mijn excuses aanbieden voor de schade die ik kan hebben veroorzaakt', schrijft Hirst in een brief die is gepubliceerd door de lokale krant LNP. 'Ik was geen gevangene in Auschwitz. Het is nooit mijn bedoeling geweest om de dingen die daar echt gebeurd zijn te overschaduwen of minder erg te doen voorkomen door te claimen dat ik er persoonlijk bij betrokken was. (...) Ik zat fout en ik vraag vergiffenis.'

In de brief geeft Hirt ook toe dat het kampnummer dat op zijn arm staat getatoeëerd, het nummer is van de bekende auteur Primo Levi. Hij heeft het er zelf aangebracht, 'niet om zijn identiteit over te nemen, maar in een poging dit symbool te incorporeren als een manier om hem te herinneren'.

Hirt benadrukt dat hij deze leugens heeft verzonnen omdat hij bang was dat de gebeurtenissen in het kamp zouden worden vergeten. Hij was in shock toen hij ontdekte dat Auschwitz, dat nu een museum is, 'een schone, gepolijste toeristenbestemming' was geworden waar 'bezoekers lachten en grapjes maakten over propaganda'.

undefined

Hirt beweerde uit Auschwitz te zijn ontsnapt door onder een hek door te glippen. Beeld anp
Hirt beweerde uit Auschwitz te zijn ontsnapt door onder een hek door te glippen.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden